Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Bőrgyógyászati daganatszűrésre, valamint általános állapotfelmérés elvégzésére kapott Lábatlan Önkormányzatától meghívást A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 2021. július 17-ére.

A város főterén 174 vizsgálatot végeztek el az alapítvány szakemberei felnőttek számára és 5 gyereknek, akit elhoztak szülei anyajegyvizsgálatra.

55-45% volt a nők férfiak aránya. A korosztályos megoszlás szerint 10%-ban fiatalok, 50%-ban középkorúak, 40%-ban idősebb emberek érkeztek a vizsgálatokra.

Nagyon jó volt látni a sok egészségtudatos embert. Volt köztük, aki csak beszélgetni jött, míg a többieken látni lehetett, hogy meg is fogják fogadni az életmódjukat érintő javaslatokat.

Dr. Juhász Zsuzsanna szakorvos kiszűrt kettő melanoma-gyanút, akiket tovább küldött területileg illetékes bőrgyógyászatra, illetve onnan szövettani vizsgálatra. Minden negyedik esetben talált olyan bőrállapotot – basalioma, planocelluláris carcinoma -, amiért érdemes volt eljönnie a szűrésre a lakosságnak.

A felismert bőrelváltozások utókövetére hívta fel a figyelmet, többeknek javasolta, ha lehet komputeres szűrésre menjenek évente, mert a legnagyobb segítség a rákfelismerésnél a változás, de van, hogy stagnálás esetében is megelőzhető a komolyabb probléma.

Rákellenes tanácsadás keretében mindenkinek elmondta, hogy a basaliomát is komolyan kell venni, mert ugyan nem ad áttétet, de tudni kell, hogy bizonyos helyeken – az arc, a szem – jelentős roncsolást okozhat, akár a látását is elvesztheti az abban szenvedő.

Eloszlatta a félreértéseket, miszerint nem az agydaganat képez áttétet a bőrön, hanem fordítva: a bőrrák ad áttétet az agyi területekre. A melanoma is, a basalioma is a bőr primer tumora, ezért csak bőr- illetve helyi áttétet tud képezni, mivel a hámképző bázissejtekből indul ki.

Összegzésként elmondta a doktornő, hogy a lakosság csak nagyon későn fordul a bőrelváltozásokkal szakorvoshoz, mert azokat gyakorta csak szimpla bőrhibának tekinti.

Juhász Edit általános egészségügyi tanácsadó 79 ember számára végzett InBody vizsgálatot. 15 embernek tökéletesek voltak az értékei, majdhogynem hibátlanok, feltehetőleg nagyon egészségtudatosak. 10 főnek viszonylag magas volt a BMI-je. 5 embernek volt nagyon rossz az izom és zsír aránya, ők viszont azért jöttek el, hogy tanácsot kapjanak.

Beckné Szabó Andrea Lábatlan Önkormányzata részéről elmondta, hogy a meghirdetést követően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről és örömmel tapasztalták, hogy sokan el is jöttek a vizsgálatokra, türelmesek voltak, egymáshoz is toleránsak voltak a résztvevők. Az önkormányzat nagyon fontosnak tartja a prevencióra felhívni a lakosság figyelmét, ezért minden pályázati lehetőséggel élni fognak, hogy a jövőben is szervezni tudjanak szűréseket – zárta a sikeres szűrőnapot az önkormányzat munkatársa.

A szűrések mellett mindenkit megajándékoztunk Béres Cseppel, Életigenlők magazinnal és frissítőkkel.

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts