Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Bár a meditálás megnyugtató tevékenység, ami segít csökkenteni a feszültséget, mégiscsak természetesebb lenne egy olyan módszer, mint a nevetés. Egy merőben új kutatás nagy hasonlóságot talált a nevetés és a meditáció között, ami forradalmasíthatja a stresszel való könnyebb megküzdést is.

Meditáció és stressz

A meditációnak számos jótékony hatása van a testre és lélekre egyaránt, de a legfontosabb az, hogy hatékonyan tud fellépni a stressz ellen. A lelki eredetű betegségek közül a stressz van a legnagyobb számban jelen. Még megbecsülni sem érdemes, hány embert érint világszerte ez a hatalmas probléma.

A meditáció azonban napi 10-15 perc alatt képes a stressz csökkentésére. Minél nagyobb a stressz annál több időt szánj a stressz szint csökkentésére is. A meditáció alatt ellazul a test és a tudat, így pihentet. Segíti a koncentrációt és a testi lelki egyensúly kialakulását is.

Sajnos azonban, a meditáció nem mindenkire van hatással. Többen már olyan magas stressz szintet értek el, hogy képtelenek ellazulni, illetve vannak, akik alapjáraton nem tudnak ennek a módszernek köszönhetően ellazulni. Másik hogy mivel a figyelem koncentrálását igényli, ezért például nagyon sok gyereknél nem segít a módszer. Pedig a gyerekeknek is ugyanolyan szüksége lehet a stressz oldására, mint a felnőtteknek.

Nevetés és meditáció kutatás

2014-ben egy San Diego-i konferencián hozták nyilvánosságra a nevetés és a meditáció összehasonlítását megcélzó kutatást. Felmerült az ötlet, hogy a meditáció és a nevetés ugyanazokra a területekre van jótékony hatással, illetve azonos agyhullámon jelentkeznek.

A Loma Linda University munkatársai Lee Berk vezetésével végezték el a kísérletet. A kutatásban résztvevőknek videókat játszottak le 3 témakörben:

  • meditatív, nyugtató jellegű videók
  • vicces videók
  • kellemetlen érzést kiváltó videók.

A kutatásban egyetemi hallgatók egy kisebb csoportja vett részt, akiket az EEG segítségével figyeltek. Ezzel a módszerrel az agyhullámokat is figyelemmel tudják kísérni.

A kutatás eredményei

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ellazult tudatállapot, ami a meditációnál is megfigyelhető gamma hullámok létrejöttét eredményezi. A nevetés során, amit a vicces videók nézése hozott elő, szintén gamma hullámok jelentek meg.

A gamma agyhullám azért lényeges, mert ez az egyik legtöbb helyen fellehető frekvencia az agyban. Tehát a gamma hullámok segítségével az egész agyra hatást gyakorolhatunk. Így lehetséges az is, hogy a meditáció fokozza a koncentrációt, hiszen az egész agyat felfrissítő gamma hullámokhoz kapcsolódik.

A harmadik típusú videók csak megerősítették, hogy a nyugtalanító hatású videókra a szervezet egyenes agyhullámokkal válaszolt, ami semmiféleképpen sem hasonlítható össze a gamma hullámokkal.

A meditáció hatása a szervezetre összetettebb, mint a nevetésé. Jelen kutatás célja az agyhullámokra és azok jótékony hatásaira irányultak. Mindazonáltal, ha a stressz szint csökkentését nézzük, akkor az eredmény valóban hasonló. A nevetés az egyik legjobb orvosság, bármilyen betegségben szenved az ember. Akik sokat nevetnek, nagyobb valószínűséggel maradnak egészségesek, és a pszichés eredetű betegségekkel szemben igen hatékonyan felveszi a versenyt.

A meditációnak inkább a testi-lelki egyensúly megteremtésében van pótolhatatlan szerepe. A nevetés a kiegyensúlyozottságot ugyanis nem javítja, pótolja.

Ami igazán használ, az a szívből jövő nevetés, amit igencsak nehéz elérni, ha az ember tudatosan törekszik erre. Egy meditatív állapotot is könnyebb megteremteni, mint egy igazi nevetést „kikényszeríteni”.

Így mindenkinek azt javasoljuk, hogy próbálja meg élvezni az életet, és a meditálást se adja fel. Ez egy olyan tevékenység, amit nem csak a stressz csökkentése miatt érdemes végezni.

Forrás: nepbetegsegek.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts