Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

A jóga és az ayurvéda ősidőktől fogva egységként kezeli a világot. A régi kor emberei mindig összhangban életek a természettel. Mindannyian egy egység részei vagyunk, és ezáltal kölcsönhatásban élünk a minket körülvevő világgal. Csak úgy élhetünk harmóniában, ha a környezetünkkel is harmóniában vagyunk.

 A világ nagyon sokat változott az elmúlt időszakban és az embert megpróbáljuk külön kezelni a környezetétől. Manapság elsősorban az a cél, hogy az ember jól érezze magát, hasznot termeljen – de nem értjük a lényeget. Csak akkor tudjuk  igazán jól érezni magunkat, ha a környezettel összhangban élünk és figyelembe vesszük a környezeti sajátosságokat. Azzal, hogy megpróbáljuk a természetet kizsákmányolni, legyőzni és uralmunk alá vonni, csak azt érjük el, hogy a harmónia megszűnik. Nem is gondoljuk, hogy a környezetünk milyen nagy hatással van az energiaszintünkre.

A testünk energiával működik. Ezt az energiát a jóga pránának nevezi – kínai gyógyászatban ez a csí. Pránát többféle módon tudunk felvenni a környezetből – légzéssel, táplálkozással, vízzel.

Levegő

Levegő nélkül nem tudunk létezni, a légzés biztosítja számunkra az életet. A jóga nagy hangsúlyt fektet a megfelelő légzésre, de a levegő minősége is nagyon fontos. A levegőtlen helyiségek, a légkondicionált irodaházak, a szennyezett levegő pránát, életenergiát von el tőlünk. Ha nem jutunk rendszeresen friss levegőhöz, az akár krónikus kimerültséghez is vezethet.

Érdemes minden nap sétálni a szabadban minimum 15-20 percet, ez friss energiákkal tölti fel a szervezetünket. Szellőztessünk rendszeresen! Hétvégén menjünk túrázni, kirándulni, töltsünk sok időt a természetben, hogy fel tudjunk töltődni!

Víz

A víz is életenergiát, pránát tartalmaz, és komoly hatással van testünk energetikai folyamataira. A tiszta víz korunk egyre inkább felértékelődő természeti kincse. Sajnos vizeink egyre szennyezettebb, nagyon sok vegyi anyagot, vírust, baktériumot, hormont tartalmaznak. Tulajdonképpen tiszta víz helyett mérgeket, hulladékokat, vegyszereket, kemikáliákat iszunk meg. Már több kutatás is készült arról, hogy a talaj felsőbb rétegei képesek a vizet megtisztítani a szennyeződésektől, így tiszta forrásvizeket ihatnánk. Ha nem tudunk tiszta forrásvízhez vagy palackozott vízhez jutni, alternatív megoldásként egy jó vízszűrő berendezés is segítség lehet.

Táplálék

Az életenergiánk szintjére leginkább a táplálkozásunk van hatással. Az étel minősége, mennyisége és az étkezés időzítése azok, amik meghatározzák milyen lesz az eredmény.

Fogyasszunk friss, természetes, vegyszermentes, jó minőségű ételeket. Az ételek akkor látnak el jól energiával, ha minél kevesebb feldolgozási folyamaton mennek át. Kerüljük tehát a félkész ételeket, konzerveket. Megéri több pénzt költeni arra, hogy az étkezésünk ne mennyiségi, hanem minőségi legyen. Vásároljunk ökogazdaságból származó vagy bio zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat, tejtermékeket. Ha fogyasztunk húst, akkor érdemes kevesebbet ennünk belőle, mert a húsfélék nagyon sok szennyeződést, vegyszert, hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak.

Természetes anyagok

Környezetünkben nagyon sok mesterséges anyag vesz minket körül. A testünk akkor érzi igazán harmonikusan magát, ha körülöttünk minél több a természetes anyag.

Törekedjünk rá, hogy otthonunk berendezési tárgyai elsődlegesen természetes anyagokból álljanak – fa nyílászáró, parketta, természetes anyagú textíliák, bútorok. A konyhai eszközöket is próbáljuk természetes anyagokból beszerezni. A gyerekek játékainál kifejezetten érdemes figyelni, hogy természetes alapanyagokból készüljenek.

Az öltözködésnél nézzük meg a ruhában a címkét, kerüljük a szintetikus anyagokat. Bőrünk a természetes anyagokban tud legjobban szellőzni. A pamut, gyapjú, len, selyem, viszkóz anyagok a legkellemesebb viseletek a test számára.

A kozmetikai cikkek és háztartási tisztítószerek esetén is vásároljunk jó minőségű, vegyszermentes termékeket.

Elektromágnesesség

A nagyfeszültségű vezetékek, távközlési berendezések, mobiltelefonok, számítógépek, mikrohullámú sütők, és minden egyéb elektromos berendezés rendelkezik egyfajta kisugárzással. Ugyan folyamatosan folynak vizsgálatok arról, hogy ezek mennyire károsak, mennyire rákkeltőek, azt azért jó, ha szem előtt tartjuk, hogy mindenképpen hatással vannak a szervezetünkre. A sok elektromosság lecsökkenti az életenergiát, fáradttá tesz. Nem véletlen, hogy több óra számítógépezés után sokan nyúlnak kávé vagy valamilyen energiaital után.

Az elektroszmog miatt nem érdemes túl sokat aggodalmaskodnunk, de lehetőség szerint a hálószobában ne tartsunk elektromos berendezéseket. Próbáljuk kompenzálni az elektromosság okozta kimerültséget azzal, hogy sokat megyünk a szabadba, jó minőségű ételeket fogyasztunk, és tiszta vízzel látjuk el a testünket.

Fontos, hogy ne legyünk kényszeresek, ne rettegjünk mániákusan a környezeti ártalmaktól, mert az több negatív energiával árasztja el a testünket és elménket, mintha valamilyen környezeti ártalom érne. Legyünk tudatosak, alkalmazzuk a tudást a megfelelő módon. Az emberi szervezet nagyon jól képes alkalmazkodni. Tegyünk meg mindent azért, hogy szervezetünket energiával lássuk el, erősítsük immunrendszerünket, hogy minél ellenállóbbak legyünk a környezet káros hatásaival szemben.

Testi és lelki energiákban gazdag, környezettudatos életet kívánok!

                   Vitai Katalin
                                                                                               MJSZE által minősített jógaoktató
            www.eljharmoniaban.hu
  http://eljharmoniaban.blogspot.com/

eletigenlok.hu

Similar Posts