Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az idősebb korban jelentkező látásvesztés egyik oka a makuladegeneráció kialakulása. A látásproblémák legfőképpen idősebb korban jelentkeznek, amelyet nem mindig lehet elkerülni. Azonban vannak olyan lehetőségek, táplálékok és életmódbeli tényezők, amelyek elősegítik, hogy mi is tegyünk azért valamit, hogy ezek a szembetegségek minél kevesebb eséllyel alakuljanak ki.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentő mértékben megnöveli a szembetegségek kialakulását. Hiszen ezek a szenvedélyek, szenvedélybetegségek szabad gyököket szabadítanak fel az emberi szervezetben, amelyek az oxidatív stressz kialakulását okozzák. Ez pedig számtalan betegség, így a szemet érintő betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A lutein és a zeaxantin két olyan antioxidáns vegyület, amelyek szinte kisöprik az emberi szervezetből a szabad gyököket, amelyek az oxidatív stressz kialakulásáért felelősek. Ez tesz kárt a retina sejtjeiben. Tehát a lutein és zeaxantin együttesen nagyon hatásos táplálékok a szem egészségére nézve.

A lutein növeli a pigmentált sejteket a retinában. Ez megvédi a szemet a kék és az ultraibolya sugárzástól, ez pedig védelmet jelenthet a makuladegeneráció kialakulásával szemben.

A lutien és a zeaxantin javítani képes a retina működését, javítja a látás élességét, így az egyén sokkal jobban képes látni a színeket és a formákat is.

Luteinben és zeaxantinban gazdag táplálékok a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót és brokkoli. További karotinoidforrások: borsó, sárgarépa, tojás és kukorica.

Az asztaxantin a luteinhez és a zeaxantinhoz hasonlatosan segíthet megelőzni a makuladegeneráció kialakulását, hiszen védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben.

A cukorbetegségben szenvedőknek nagyon vigyázniuk kell a szemük egészségre, mivel a magas vércukorszint károsítja a retina egészségét. Azonban az asztaxantin segíthet elhárítani ezt a veszélyt. Ez a karotinoid megtalálható a tengeri algákban vagy a vadon fogott lazacban.

A sáfránnyal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes javítani a látási funkciókat. Ezt a fűszert hozzáadhatjuk levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz.

Az alfa-karotin is védelmet jelenthet a retina pigmentált sejtjeinek. Dohányosok esetében jelentősen csökkent a makuladegeneráció kialakulásának esélye, amikor alfa-karotinban gazdag táplálékokat fogyasztottak. Ezt a vegyületet leginkább a narancssárga zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák, mint a sárgarépa és a mandarin.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts