Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A depresszió és a szorongás hatékony kezelési módja a pszichoterápia lehet. Sajnos azonban nem mindenki tudja igénybe venni azok közül, akiknek segítene ez a módszer. Egyes vidéki településeken például nem áll rendelkezésre ilyen lehetőség, pedig nem csak a nagyobb városokban szenvedhet valaki ebben a betegségben.

Másoknak idejük nincs ilyesmire, vagy a pénztárcájuk nem engedi, hogy ilyen kezelésben részesüljenek. Megint mások nem fogadják el a mentális betegség létezését, vagy egész egyszerűen nem szeretnék, hogy kiderüljön, hogy ők ilyen betegséggel küzdenek.

A „telepszichológia” vagy más néven online pszichológia azt jelenti, hogy a páciensek valamilyen telekommunikációs eszközön keresztül kapnak segítséget. Ez történhet Skype-on, telefonon, de akár e-mailen keresztül is. A mentális egészségügyi szakemberek már évek óta használják ezt a módszert és közülük sokan kisebb-nagyobb eredményekről számolnak be.

Ez a fajta pszichoterápia két mentális betegségnél, mégpedig a szorongás és a depresszió esetén válik be leginkább. A szakértők úgy vélik, hogy ezekre a betegekre nem csupán maga a kezelés hat pozitívan, hanem ezeknek az interaktív eszközöknek az elsajátítása, a használata is egyfajta pszichoterápiaként fogható fel. A kezelés vagy csak annyiból áll, hogy a páciens levélben írja le a problémáit és a pszichoterapeuta erre válaszol. Ilyenkor önálló kezelésről van szó, hiszen a szakembernek nem kell a beteg helyett megfogalmazni a gondjait, hanem ő maga nagyon is jól tudja, hogy milyen tünetekkel küzd. Ebben az esetben csak egy kevés segítségre van szüksége, hogy a páciens a gyógyulás útjára lépjen. Ebben van az orvos a segítségére. A terápia másik módja, amikor muszáj a betegnek és az orvosnak kommunikálni, mert a páciensnek szüksége van a pszichológus állandó visszajelzéseire, illetve olyan szinten van a betegsége, hogy kommunikálni sem nagyon képes, viszont az orvos szavaira és iránymutatására nagyon is nagy szüksége van az illetőnek.

Az online pszichoterápia azért is olyan népszerű, mert itt a páciensek névtelenségbe burkolózhatnak és az arcukat sem kell megmutatni. Sok esetben még a nevük megadására sincs szükség, elég, ha csak egy felhasználónevet választanak maguknak. A legtöbb esetben egy tesztet kell a páciensnek kitölteni, ami az orvos számára iránymutatóul szolgál, hogyan lásson neki a terápiának.

Az online terápiák közül leginkább a kognitív viselkedésterápia szokott beválni a szorongással vagy depresszióval küzdő betegeknél. Ez a módszer olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítenek azonosítani a problémás érzéseket és gondolatokat. A gyakorlatok segítenek megváltoztatni ezeket, így csökkentve ennek a két betegségnek a tüneteit, illetve segít, hogy a beteg együtt tudjon élni ezekkel a gondokkal.

A kutatások azt igazolják, hogy ez a fajta pszichoterápia leginkább az enyhe vagy közepesen súlyos depressziós és szorongó betegeknél válik be leginkább. A súlyosabb betegség ugyanis nemcsak viselkedésterápiából, hanem gyógyszeres kezelésből is áll, amelyet viszont online módon nem lehet felírni, illetve javasolni. Az online terápia nem helyettesítheti ugyan a személyes kezelést, de azonnali segítséget és támogatást nyújt azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak a rendelőben megjelenni.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts