Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az ősz nemcsak a nyári finomságok eltűnését jelenti a piacról, hanem újak érkezését is. Összegyűjtöttük azokat, amelyek ebben az évszakban a legzamatosabbak. Ízük mellett vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt is érdemes jóllaknod velük.

Alma

Magyarország éghajlata lehetővé teszi, hogy megfelelő tárolás mellett egész évben ropogtassuk a helyben termő fajtákat. A frissen érett gyümölcsök azonban nyár végén és ősszel a legzamatosabbak. Választhatsz pirosat, zöldet, sárgát, mintásat – amilyet csak akarsz! Mindegyikben legalább harmincféle vitamin és nyomelem van, úgyhogy napi egy darab alap.

Sütőtök

Akár szereted a sütőtökfényben fürdő amerikai ünnepet, a Halloweent, akár nem, mindenképpen érdemes legalább néhány étkezés erejéig barátságot kötnöd a sütőtökkel. Tele van A-, B- és C-vitaminnal, valamint kalcium, foszfor és magnézium is található benne. A béta-karotin hozzájárul az éles látáshoz, illetve a makulátlan bőrhöz. Antioxidáns-tartalma pedig bizonyítottan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Pasztinák

A sárgarépa fehér rokona fehérrépa, paszternák vagy olaszrépa néven is ismert. Édes aromája a levesek és a szószok tökéletes kiegészítőjévé teszi. Rendkívül gazdag rostban, amivel sokat tesz az egészséges emésztésért. Az Európában őshonos gyökérzöldség az egyik legjobb természetes folsavforrás, emellett B1- és B2-vitamin is van benne.

Körte

Nem véletlenül termeszti az emberiség már több mint 3000 éve. Édes íze kiválóan alkalmassá teszi, hogy önmagában fogyaszd, illetve egészséges desszertek hozzávalója is lehet. Rengeteg C-vitamin és rost van benne. K-vitamin tartalma kulcsszerepet játszik a megfelelő véralvadásban, illetve a szív- és érrendszeri problémákhoz vezető érelmeszesedés megakadályozásában.

Karfiol

Ehhez a fantasztikus zöldséghez az év folyamán többször is szerencséd lehet. Az őszi hónapokban van az egyik fő szezonja. Már 10 dkg is majdnem teljes egészében biztosítja egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Vásárlásnál ügyelj rá, hogy kizárólag hófehér rózsájú, egyenletes színű darabot vegyél! B5-, B6-vitamin és folsav is nagy mennyiségben található benne.

Tök

Az ősszel és télen termő tökfajták héja jelentősen vastagabb, mint a nyáriaké. Több omega-3 zsírsav rejtőzik bennük, ami elengedhetetlen a szív- és érrendszer egészségéhez. Arról nem is beszélve, hogy milyen olcsó, s milyen finomságok készíthetőek belőle. Felejtsd el a menzán látott fehér löttyöt, mert az igazi tökfőzelék tök más – és tök finom.

Édesburgonya

A batáta sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fehér krumpli. Kirobbanó C-vitamin tartalma révén véd a megfázástól, valamint a benne lévő mangán egészséges csontokat és idegi funkciókat eredményez, bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású. Nevét onnan kapta, hogy aromája a sütőtökhöz hasonló, pikánsan édeskés. Sütheted, töltheted, mindenhogy isteni.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts