Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A feledékenységet legtöbbször az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségekkel kapcsolják össze, pedig akár pajzsmirigyzavar is állhat mögötte.

Hová tettem a kulcsom? Miért is mentem át a másik szobába? Mit is mondott a kollégám a tegnapi értekezleten? Ezek és ehhez hasonló kérdések szinte kivétel nélkül minden ember fejében megfordulnak, ám van, hogy a feledékenység már zavaró méreteket ölt. De még mielőtt kezdődő Alzheimert diagnosztizálna magának, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését, mivel meglehet, hogy a túl kevés pajzsmirigyhormon okozza a panaszt.

A feledékenység ijesztő is tud lenni

Bár mindenkivel megesik, hogy elfelejt dolgokat, van, hogy ijesztő méreteket ölt a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy az illető közérzetére, emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét, hogy sok mindenre – akár mindennapi dolgokra- nem emlékszik. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, úgy teljesen természetes, ám ha feltűnően feledékenyebb, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mivel komoly betegségek is húzódhatnak a háttérben.

Bár gyakran az időskor velejárója a feledékenység, még ekkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet például érszűkület, daganat, vese- vagy májbetegség, hormonzavar, de akár egyszerű vitaminhiány (például B6, B12 hiánya), gyógyszer-mellékhatás, vagy stresszes időszak is.

Pajzsmirigy-alulműködés is lehet a hátterében

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra, ugyanis az állapot lassú anyagcserével, így kevesebb energiatermeléssel jár – magyarázza a szakember. Az illető memóriája ezért romlik – amellett, hogy aluszékonnyá, depresszióssá és fáradttá válik.

A pajzsmirigy-alulműködés további tünetei

• menstruációs zavarok
• túlsúly
• depresszió
• alacsony pulzus
• székrekedés
• hajhullás
• alvászavar

Szerencsére a pajzsmirigy-alulműködés gyógyszeres terápiával igen eredményesen kezelhető, melynek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy-alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy minél tovább megőrizhessük szellemi funkcióinkat. Ilyen például az orvosi veronika, amely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is, illetve a ginzeng, amely hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

Forrás: hazipatika.com

eletigenlok.hu

Similar Posts