Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A kislélekszámú, főként idősek lakta településre másodszor is meghívást kapott A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány. A komplex szűrőnap keretében szájüregi rákszűrésre, bőrdaganat vizsgálatra, általános állapotfelmérésre, érfalrugalmasság vizsgálatra, valamint Alexander-technika módszerével tudatos testhasználat tanításra került sor 2021. október 9-én.

A lakosságnak egy szűk rétege különösen érzékeny az egészségére, közülük jöttek el a szűrésre, bár a pandémiás időszak kissé még visszavetette a közösségi tereken való nagyobb létszámú megjelenést, a napsütéses időben többen a szüretelést választották, valamint a településen tartott másik rendezvény is elcsábította a lakosság “kimozdulósabb” részét.

Aki részt vett, mindenki nagyon pozitívan értékelte a lehetőséget, elégedetten távozott. Azok számára, akik a másik párhuzamosan zajló rendezvény miatt nem tudtak részt venni, A rák ellen… Alapítvány vállalta, hogy november 4-én a település rendelőjében bőrdaganat szűrést, valamint általános állapotfelméréssel egybekötött érfalrugalmasság vizsgálatot pótlólag elvégez.

Összesen 78 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A nemek szerinti megoszlás 60-40% volt nők és férfiak tekintetében. A korosztályi megoszlásban a 45-64 évesek közül 2 fő vett részt, döntő többségben, 98%-ban az idősebbek jöttek el.

A szájüregi rákszűrésen daganatkiszűrés, rákmegelőző állapot nem volt. Egy esetben talált Dr. Ezer Eszter fogorvos fertőzésre utaló elváltozást, ami a lágy szájpad torok részében volt, az illetőt fül-orr-gégészetre küldte további vizsgálatra.

Dr. Svastics Egon onkológus 2 főnél szűrt ki basalioma gyanús elváltozást, nekik a képlet ambuláns sebészeti eljárás során történő eltávolítását javasolta, továbbküldte a területileg illetékes szakorvoshoz. A vizsgáltak között volt több ártalmatlan bőrelváltozás, főleg anyajegyek.

Zsenits Andrea életmód-tanácsadó az InBody vizsgálat eredményei között kiugróan rossz értékeket nem talált, mindenkinek gyógyszeresen karbantartott volt a magas vérnyomása, a túlsúly nem volt jellemző. 2 fő 80-as korosztályból vizsgált személy értékei kimagaslóan jók voltak.

Bátori Zsuzsanna Alexander-technika tanár összegzésében elmondta, hogy a természet-közeli életmód következtében jelentős mértékben testtudatosan élnek az ott lakók, elsősorban korukból adódóan merültek fel testtartás problémák. Mindenki személyre szabott segítséget kapott abban, hogyan javíthat állapotán.

Juhász Edit életmód-tanácsadó által végzett érfalrugalmasság vizsgálaton nem volt kiemelkedően rossz eredmény. Az enyhébb érfal rugalmatlanság okai közt gyakori a stressz és a magas koleszterin, amik befolyásolják az ún. kalcifilaxist, ami a kalcium felhalmozódását eredményezi a bőr, a zsírszövet ereiben és a vázrendszerben. Akiknek ez állt a háttérben, azoknak elmondta, milyen életmóddal lehet kerülni a kiváltó tényezőket.

A szűrések után Jenei Tamás séf által készített ízletes őszi reformételekkel vendégelte meg A rák ellen… Alapítvány a lakosságot.

„Az októberi hétvégi jóidőben a szüreti munkálatok, és egy másik rendezvény is elcsábította a lakosság egy részét, azonban akik részt vettek, nagyon pozitívan értékelték a rendezvényt, elégedetten távoztak, jövőre is megrendezzük a szűrőnapot, mert a korai felismerést, a betegségmegelőzést nagyon fontosnak tartjuk.” – mondta el a nap végén Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

A szűrések mellett Béres Cseppel, Életigenlők magazinnal és Visegrádi vízzel ajándékoztuk meg a résztvevőket.

Köszönjük a meghívást, a partnerséget és a támogatást Révfülöp Nagyközség Önkormányzatának, valamint a Révfülöpi Vízi Sportegyesületnek! Köszönjük az együttműködést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a szűrőbusz biztosításában!

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts