Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Napokban kaptuk a szomorú hírt, hogy Rohánszky Magda onkopszichológus eltávozott földi köreinkből. Amit tett a hazai onkopszichológiáért, a daganattal küzdő betegekért és családtagjaikért az önmagában a halhatatlanok magasságába emeli őt. Köszönet és hála Rohánszky Magda onkopszichológusnak mindenért!

Rohánszky Magda onkopszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakán végzett, klinikai pszichológusi speciális képzésben részesült. Munkája során a transzperszonális pszichológia és a kognitív-magatartás terápia eszköztárát alkalmazta, terápiás megközelítése jungi szemléletű volt, analitikus.

Szakmai tevékenysége középpontjában a rákbetegek pszichológiai kezelésének kidolgozása, ennek az onkológia gyógyító rendszerébe való befogadtatása, létjogosultságának széles körű elfogadtatása áll. Kidolgozója a „Tűzmadár” komplex pszichoszociális rehabilitációs programnak, mely a betegek lelki támogatása mellett az érintett hozzátartozók problémáinak kezelését és a gyógyításban résztvevő szakemberek képzését is felvállalja.

A Szent László Kórház Onkológiai Centrumával szoros együttműködésben dolgozó Tűzmadár Ház krízisközpont a daganatos betegek számára modell értékű. Az elmúlt öt év során közel hatezer rákbetegnek és hozzátartozóiknak adott lehetőséget problémáik kezelésére, rendezésére.

2008-ban elnyerte a Novartis ösztöndíját, a 2001-2006 között onkopszichológiai rendelésen megjelent rákbetegek nyomon követő vizsgálatára.

Kutatási témája fókuszában a magyar rákbetegek pszichoszociális jellemzőinek felderítése és az alkalmazott pszichológiai intervenciók hatékonyságának vizsgálata áll.

A Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) egyik alapító tagja, 2006 óta elnöke.

“Onkopszichológia nélkül a beteg ember teljességének megértése és segítése nehéz a daganatellenes küzdelemben” – vallotta Rohánszky Magda. A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és Rohánszky Magda munkája már évtizedekkel ezelőtt találkozott, összekapcsolódott. A Varázsvölgy Holisztikus Gyógyító Központban kezdődött Rohánszky Magda és az alapítvány egykori munkatársainak közös ügye, küzdeni: a rák ellen, küzdeni: az emberért, küzdeni: a holnapért a gyógyulás érdekében.

Később tapasztalatai alapján hozta létre a “Tűzmadár programot” daganatos betegek és hozzátartozóik pszichoszociális segítésére. A két civil szervezet a Tűzmadár Pszichoszociális Rehabilitációs Központ és A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkatársai szoros szakmai együttműködésben dolgoztak a betegek gyógyulása érdekében. A két alapítvány által működtetett programok betegek és hozzátartozóik ezreinek segített azokra a problémákra megoldást találni, amelyek ebben a kihívásokkal teli és emberpróbáló élethelyzetben érte az érintetteket.

Rohánszky Magda búcsúztatója a Tűzmadár Házban július 3-án szerda 16 órakor lesz.

Emlékét szívünkben megőrizzük!

Életigenlők.hu

Similar Posts