Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az irodalomból jól tudjuk, hogy a szerelem sötét verem, de egyben felemelő és hegyeket is megmozgatni képes erő. Csakhogy nem mindenkinél ugyanabban a formában jelentkezik. Valószínűleg ugyanolyan egyéni módon vagyunk szerelmesek, mint ahogy egyedi az ujjlenyomatunk. Tipizálni mégis lehet, azt ahogyan szeretünk.

A néhai John Alan Lee kanadai szociológus, író, tudományos és politikai aktivista, a szerelem és a szexualitás elismert kutatója az antik görögök nyomán a szerelem hat formáját vagy stílusát különböztette meg. Vajon magunkra ismerünk valamelyikben?

Erósz szerelme

Erósz (a szerelem és a szexuális vágy görög istene) stílusában szeretni, az amiről úgy gondolkodunk, hogy az igazi, mindent elsöprő, romantikus, mesebeli szerelem. A fizikai szépség nagyon fontos a szerelemnek ebben a stílusában. A vonzalom intenzív és azonnali. Aki Erósz módján fülig szerelmes, égetően sürgősnek érzi, hogy elmélyítse a kapcsolatát érzelmileg és fizikailag is. Mivel az így szerető személyek imádják a szerelem érzését, általában sorozatos monogámisták, akik addig maradnak egy kapcsolatban, ameddig frissnek és lenyűgözőnek érzik. Aztán kilépnek belőle, ha már nem tapasztalják elég intenzívnek az érzést, s keresnek valakit, akivel átélhetik ugyanazt, ugyanolyan hevesen.

Sztorgikus szerelem

A sztorgikus stílus általában stabil és elkötelezett szerelmi viszonyt jelent. Aki így érez, igen nagyra értékeli a másik társaságát, lelki közelségét és a bizalmát. Ezek a szerelmek gyakran barátságokból fejlődnek ki, s a benne élők maguk sem tudják, hogy mikor lépik át azt a vonalat, amelytől fogva már többet akarnak egyszerű barátságnál. Ez a szerelmi stílus tartós, a benne lévő személyek hosszú távon együtt maradnak, s közeli emberi kapcsolatukat az sem töri meg, ha szexuális partnerként szakítanának.

Ludikus szerelem

A ludikus stílusban szeretőknek a szerelem csupán egy játék (ludere latinul azt jelenti, játszani), amelyet a nyeremény reményében játszanak. A játék gyakran többszereplőssé bővül! A ludikus szeretők viszonyában mindig ott van a megtévesztés és a manipuláció is. Általában alacsony az elkötelezettségük és érzelmileg gyakran viszonylag távol maradnak partnerüktől. A ludikus egyének erősebben koncentrálnak a rövid távú kapcsolatra, hajlamosak arra, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak párjuk fizikai jellemzőinek, mint a többi stílusban szeretők. A kapcsolat legerősebb szálát számukra többnyire a szex jelenti.

Pragmatikus szerelem

Az ilyen típusú szerelmet a praktikus szempontok hatják át. Fontos, hogy “jól passzoljanak” és a kapcsolatnak jók legyenek a “kilátásai”. Ez nem érzelemmentességet jelent, hanem inkább a kapcsolatban annak elismerését, és jelentős elemmé tételét, hogy a potenciális társ alkalmas rá, hogy igényeiket közösen kielégíthessék, elérhessék. Ezek az igények lehetnek társadalmiak vagy anyagiak. A pragmatikusok felteszik maguknak a kérdést, hogy a leendő partnerüket elfogadná-e a családjuk és a baráti körük, vagy elég pénze van-e? Azt is értékelik, hogy a partnerük mennyire lesz képes támogatást nyújtani, és például nyugodt tud-e maradni nehéz helyzetekben?

Mániás szerelem

A megszállott szerelem stílusában vergődők általában érzelmileg függők, és szükségük van a viszonylag állandó megnyugtató visszaigazolásra a kapcsolatban. Ha valaki így szeret, annak a kapcsolatában hatalmas hullámhegyek, de igen mély hullámvölgyek is lehetnek, öröm és szomorúság intenzív szakaszai válthatják egymást, attól függően, hogy a partnerük milyen mértékben képes befogadni az igényeiket. A birtoklási vágy miatt – ami e stílus jellemzője – szükségszerűen megjelenik a féltékenység is.

Agapikus szerelem

Az agapikus szerelemben élők (akik oly önzetlenül és teljes elfogadással szeretik a másikat, ahogy általában az emberek Istent szeretik) gondoskodóak, és a partnerük igényei köré építik a saját viselkedésüket. Ez nagyrészt önzetlen és feltétel nélküli szeretet. Az agapikus partner úgy szereti párját, ahogy van.  Különösen hálásak és a kedvesek, ha viszonzást kapnak a partnerüktől. Mivel ezek a személyek nagyon elfogadóak, hajlamosak nagyon magas szintű elégedettséget elérni a kapcsolatukban.

Az igazság a szerelemről

A lángoló szerelem nem tart örökké, megváltozik. A nagy érzelmek egy része kihűl, más részük pedig olyan evolúción megy át, amelynek eredménye egy hosszútávon is működő társas viszony, amelyben a lángokat a mélyebb szeretet és megbecsülés foglalja el.

Forrás: iflscience.com

Életigenlők.hu

Similar Posts