Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a máj és a zsírszövet raktároz, antioxidáns hatásokkal rendelkezik, azaz védi szervezetünket az oxidációs folyamatoktól. Az oxidáció egy természetes folyamat, a probléma akkor keletkezik, ha a kelleténél több szabad gyök képződik, és a szervezetünk ezekkel képtelen lesz megbirkózni.

De mitől szaporodhatnak el a szabad gyökök szervezetünkben? A mai rohanó, stresszes és egészségtelen életmód elősegíti ezt a folyamatot. A dohányzás, a vegyszerek, a légszennyezettség, a feldolgozott élelmiszerek is elősegítik, hogy a szabad gyökök elszaporodjanak. Nyilván minden káros hatás ellen nem tudunk védekezni, viszont már azzal is sokat teszünk ennek a folyamatnak a megakadályozásáért, ha naponta fogyasztunk friss zöldséget, gyümölcsöt és E-vitamin-tartalmú ételeket.

Az E-vitaminnak tengernyi feladata van, kitüntetett figyelmet kellene szentelnünk neki, hiszen szervezetünket erősíti, védelmezi és óvja. Támogatja és erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek regenerációs folyamatát. Részt vesz a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjében és a folyadékháztartásban.

Az E-vitamin biztosítja az agy megfelelő működését, csökkenti egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik az érelmeszesedés, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Rendszeres fogyasztásával növelhetjük az állóképességünket.

Szervezetünk számára a négy legfontosabb antioxidáns az A-, C-és E-vitamin, illetve a szelén. Az E-vitamin az A-vitaminnal együttesen védelmet nyújt szemünk számára, együttes szedésével ugyanis megelőzhetők a szemet érintő megbetegedések és gyulladások. Ez a vitamin a tüdőnk számára is védelmet nyújt a levegő szennyeződéseivel szemben. Az E-vitamin a szelénnel karöltve védelmezi sejtjeinket és szöveteinket is.

Az E-vitaminos olaj kitűnően regenerálja a bőr különféle sérüléseit, például az égési sérüléseket. Ez a vitamin képes lassítani a szervezetünkben zajló öregedési folyamatokat. Védelmet nyújt a bőrünk számára, de erősíti a körmöket és a hajat is. Ha elegendő E-vitamint fogyasztunk, akkor akár még a krónikus fáradtságot is elkerülhetjük. Azok a nők, akik gyakorta szenvednek premenstruációs tünetektől, szedjenek E-vitamint, mert ez csökkenti a kellemetlen szimptómákat.

A szervezetünk észreveszi, ha nincs kellő mennyiségű E-vitaminnal feltöltve. Ilyenkor az immunrendszerünk legyengülhet, felléphetnek izomműködési zavarok, kisagyi mozgászavar, szemfenéki érzékelési zavar, idegfájdalmak, de csökkenhet a megtermékenyülés esélye és feszültté is válhatunk, illetve romolhat az emlékezőképességünk is.

Az E-vitamin természetes forrásai: búzacsíra, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek, növényi olajok (például lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj, búzacsíraolaj és napraforgóolaj), dió, mandula, mogyoró, avokádó, brokkoli, mangó, gabonapelyhek, spárga.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts