OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Bár még tart a vénasszonyok nyara, de jó, ha idejében elkezdünk felkészülni az őszi időjárásra. A táplálkozással tudjuk ilyenkor a legtöbbet tenni azért, hogy összhangba kerüljünk a természettel és erősítsük immunrendszerünket. Az ősz beköszöntével egyre kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, csökken a testmozgásra fordított időnk.

A hidegebb időjárás azt is magával hozza, hogy megnő az étvágyunk, általában mindenki tartalmasabb és nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt, ami bizonyos mértékig indokolt is.  Ilyenkor nem csak az időjárás befolyásolja az étkezéseinket, de a lakásban eltöltött idő is sokszor lehetőséget teremt a plusz kalóriák fogyasztására, nassolásra, csipegetésre, vendégeskedésre, süteménysütögetésre, esetleg nem egészséges és tápláló ételek fogyasztására.

A kevesebb testmozgás és a nem egészséges ételekkel bevitt plusz kalóriák súlygyarapodást idézhetnek elő. Célszerű ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a táplálkozással erősítsük immunrendszerünket és megakadályozzuk a fölösleges kilók és a méreganyagok felhalmozását.

A tápláló, immunrendszert erősítő ételek fogyasztására fektessünk nagy hangsúlyt, ezek  jó egészséget, boldogságérzetet, jó közérzetet kiegyensúlyozottságot eredményeznek. Kerülni kell a szervezetben a salakanyagok felhalmozását, azokat az ételeket és szokásokat, melyek méreganyagokat, azaz “ama”-t termelnek. Ezek elnehezítik a testet, gyengítik az immunrendszert és lehangoltságot eredményeznek.

Néhány praktikus táplálkozási tanács, amely hozzájárul, hogy a hideg időszakban is egészségesek, energikusak maradjunk.  

Étkezzünk megfelelő időben és lehetőleg mindig ugyanabban az időpontokban. A főétkezés 12:00-13:00 és ez legyen a nap legtartalmasabb étkezése, mert az emésztés tüze (az agni) ilyenkor a legerősebb.

Kerüljük a nassolást, ne együnk az étkezések között.

Fogyasszunk friss, tiszta minőségű élelmiszereket. Kerüljük el a vegyszeres (nem bio), tartósítószerezett,  feldolgozott, génmanipulált, félkész élelmiszereket.

Könnyen emészthető ételeket készítsünk – vegyszermentes (bio) zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, gabonák (teljes kiőrlésű), hüvelyesek.

Használjunk immunrendszert erősítő és emésztést segítő fűszereket (gyömbér, kurkuma, fekete bors, fahéj, édeskömény, római kömény, koriander).

Készítsük ghível (tisztított vajjal) az ételeket, ez segít erősíteni az emésztésünket és táplálja a testet.

Ne fogyasszunk hideg ételeket és hideg italokat, mert a hideg ételek, gyengítik az emésztést.

Együnk olyan friss gyümölcsöket, amelyek erősítik az immunrendszerünket, kiváló választás a körte, alma, szilva.

Az ételeket főzzük meg, de ne főzzük túl, mert gyengítik az immunrendszert.

Kerüljük el a húsos-, zsíros- és cukros ételeket, mert ezek szintén gyengítik az immunrendszert.

Ne együk magunkat tele (max. 3/4 részig töltsük meg a gyomrunkat).

Ne fogyasszunk túl sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, mert a hideg időjárásban gyengíthetik az immunrendszert és hűtik a testet.

Az ételeket alaposan rágjuk meg.

Ne igyunk az étkezésekhez túl sok folyadékot, és az elfogyasztott folyadék mindig langyos vagy meleg legyen.

Nyugodt körülmények között együnk, az étkezés után ne pattanjunk fel az asztaltól, várjuk meg, amíg az emésztés beindul.

Kortyoljunk a nap során meleg vizet, ez nagyon sokat tud segíteni.

A tanácsokat lépésről, lépésre építsük be az életünkbe. Kezdjük a legegyszerűbbektől és saját tempónkban próbáljuk szokássá alakítani.

Végül figyeljük magunkat! Figyeljük, hogy milyen változásokat tapasztalunk, hogyan változik az emésztésünk, energiaszintünk, kedélyállapotunk és az elménk békéje.

Vitai Katalin
MJSZE által minősített jógaoktató
www.eljharmoniaban.hu
http://eljharmoniaban.blogspot.com/

eletigenlok.hu

Similar Posts