A narancs a citrusfélék nagy csoportjába tartozik és szinte az egyik legnépszerűbb gyümölcs az egész világon. Ma a világ melegebb régióiban termesztik, és friss gyümölcs vagy gyümölcslé formájában fogyasztják. A narancs a rostok, a C-vitamin, a tiamin, a folsav és az antioxidánsok kiváló forrása. Amellett, hogy nagyon ízletes, számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.
A narancs főleg szénhidrátokból és vízből áll, nagyon kevés mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaz. Kalóriatartalma is rendkívül alacsony. Az egyszerű cukrok, mint a glükóz, a fruktóz és a szacharóz a szénhidrátok domináns formája a narancsban. Ezek mind-mind a narancs édes ízéért felelősek.
Számos egészségügyi előnyét élvezhetjük ennek a citrusos gyümölcsnek, mivel alacsony a glikémiás indexe. Ez magyarázza, hogy a narancs polifenolokban és rostban rendkívül gazdag, ami mérsékli a vércukorszint emelkedését.
A narancs rostban is gazdag. Van benne pektin, cellulóz és lignin is. A táplálékrost számos jótékony hatással jár. A rostok az emésztőrendszer működésének javítását segítik elő, illetve a bélben lévő jó baktériumok táplálását és szaporodását is elősegítik. A rost a fogyásban is segítségünkre lehet és a koleszterinszint csökkenésében is.
A narancs számos vitamin és ásványi anyag, különösen a C-vitamin, a tiamin, a folsav és a kálium jó forrása. A kálium csökkentheti a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedő embereknél, és kedvező hatással van a szív- és érrendszeri egészségre.
A narancs különféle bioaktív növényi vegyületekben is gazdag. Kutatók úgy vélik, hogy ezek a bioaktív anyagok is okozzák a narancs pozitív egészségügyi hatásait. Az antioxidáns vegyületek két nagy csoportja, a karotinoidok és a fenolos vegyületek is megtalálhatók a narancsban.
A narancs tehát a fenolos vegyületek, különösen a polifenolok kiváló forrása, amelyek hozzájárulnak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságaihoz.
A másik nagyon fontos antioxidáns – bioflavonoid – a hesperidin, amely jó hatást gyakorol a szív- és érrendszer egészségére. De vannak benne még antociánok, ezek felelősek a gyümölcs színéért.
A kutatások azt mutatják, hogy a narancsban lévő citromsav és citrát segíthetnek a vesekő kialakulásának megelőzésében.
Forrás: gyogyszernelkul.com