Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 7 perc

Tél végére legyengül a szervezetünk, így szükségszerű felpezsdíteni a vitaminbevitelünket. A jó idő beköszöntével leáldozik a fagyasztott zöldségek korszaka. Persze ezt egy cseppet sem bánjuk, hiszen frissből minden ízletesebb. Menjünk ki a piacra, rakjuk tele a kosarunkat harsogó zöldséggel, illatos gyümölccsel és dobjunk össze néhány remek eledelt! Ünnepeljük kellemes ételkölteményekkel a tavaszt és a madárcsicsergést! Na, hogy hangzik?

TAVASZI TÚRÓKRÉM

HOZZÁVALÓK

• 2 gerezd fokhagyma
• 15 dkg juhtúró
• 15 dkg tehéntúró
• 5 dkg vaj
• 1 ek citromlé
• 1/2 csokor petrezselyem
• 2 db újhagyma
• 1/2 csokor menta
• 5 dkg tökmag
• 1 tk tökmagolaj vagy olívaolaj
• 50 ml tejföl

ELKÉSZÍTÉS

Egy keverőtálba teszünk két gerezd finomra vágott fokhagymát, tehéntúrót, juhtúrót és puha vajat. Az egészet villával összetörjük és facsarunk bele egy kis citromlevet. A petrezselymet, újhagymát apróra vágjuk és a túrós keverékhez adjuk. A tökmagot durvára vágjuk és a tökmagolajjal pépesre zúzzuk. A tökmagpépet és a tejfölt a túrókrémhez adjuk és az egészet összeforgatjuk, tálaláskor megszórjuk egy kevés tökmaggal.

AZ ÚJHAGYMA EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

Főleg C-, B1- és B2-vitaminban gazdag, több mint féltucatnyi ásványi anyagot tartalmaz a vastól a rézen át a kénig, de találunk benne folsavat és nikotinsavat is. Segít megelőzni az  érelmeszesedést, nyersen fogyasztva eltávolítja az erek faláról a “rossz koleszterint”, csökkenti a szívroham rizikóját. Összetevői segíthetnek megelőzni számos, a keringéssel összefüggő problémát a koszorúér-betegségtől az érelmeszesedésen át a trombózisig, hatóanyagai ugyanis gátolják a vérrögképződést. Ezt a tulajdonságát nyersen, sütve és főzve is megőrzi. Enyhíti a bélgörcsöket, jótékonyan hat az emésztésre, és egyik hatóanyaga, a difenilamin serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Légúti megbetegedések esetén illóolajának belélegzése sokat segít, hiszen javul a felső légutak vérellátása. Az újhagyma az egyik leghatékonyabb természetes baktériumölő szer, növeli az immunrendszer hatékonyságát, bármilyen gyulladás esetén hathatós segítséget nyújt. Kutatások és előzetes vizsgálatok szerint kénvegyületei gátolhatják egyes tumorsejtek növekedését, a májat egyes rákkeltő anyagok ártalmatlanná tételére, kiürítésére serkenti. Sejtmegújító hatása miatt lassítja az öregedési folyamatokat.

TAVASZI LEVES NAGYMAMA MÓDRA

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE)

• 1 kis zeller
• 1 db karalábé
• 1 db fehérrépa
• 10 dkg zöldborsó
• 10 dkg sárgarépa
• 1 csokor újhagyma
• 1 csokor aprított petrezselyemzöld
• 3 ek olívaolaj
• 2 tk liszt
• ízlés szerint só
• ízlés szerint őrölt fehérbors
• fél tk nyírfacukor
• 8 dl víz
• 1 dl tejföl
• 1 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉS

Az újhagymát karikákra vágjuk, és az olajon átforrósítjuk. A zöldségeket megtisztítjuk; a sárgarépát, zellert és a karalábét kis kockákra vágjuk. Megszórjuk a liszttel, átkeverjük, kicsit még forrósítjuk, majd felöntjük hideg vízzel. Csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a nyírfacukrot. Sózzuk, és a fehérborssal fűszerezzük. Körülbelül 35 perc alatt lassú forralással puhára főzzük a zöldségeket. A tejszínt elkeverjük a tejföllel, kis adagokban hozzámerünk a levesből, ezzel is simára keverjük, majd a levesbe öntjük, átkeverjük. Ha kell, sóval, nyírfacukorral, borssal utána ízesítünk. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, de ezzel már nem forraljuk. Ez a leves zsenge tavaszi zöldségekből a legfinomabb, de persze egész évben lehet főzni.

A FEHÉRRÉPA EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

Már a görögök és a rómaiak is termesztették. A népi gyógyászat régóta használja máj, epe, szem és bőrbántalmak esetére. Képes felvenni a versenyt a szabadgyökökkel, így késlelteti az öregedés folyamatát. Vízben és vízben nem oldódó rosttartalma jelentős, így kedvező hatással van az emésztőrendszerre. Megköti az epesavat és nyálképző hatású. A fehérrépa karotint, C- E- és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, foszfor, fehérje és ásványi só tartalma. Gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású. A fehérrépát emésztési zavarokra, puffadásra, görcsoldásra is használhatjuk. Vízhajtó, vér- és májtisztító tulajdonságokkal bír. A szárított gyökeret és a növényből készített illóolajat az indiai ájurvédikus gyógyítás is használja.

CSIRKÉS-CSICSERIBORSÓS EGYTÁL ZÖLDSÉGESEN

HOZZÁVALÓK (2 FŐRE)

• 2 csirkemellfilé
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 kisebb padlizsán
• 40 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)
• 25 dkg koktélparadicsom
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 dl fehérbor
• 1 evőkanál magos mustár
• 1 teáskanál koriandermag
• ízlés szerint chili
• ízlés szerint só
• ízlés szerint bors

ELKÉSZÍTÉS

A csirkemellfiléket 4-5 nagyobb darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a mustárral. Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, a csirkéket minden oldalon körbepirítjuk, majd serpenyőbe tesszük, aláöntjük a fehérbort, és fóliával lefedve 200 fokos sütőbe toljuk 20 percre. Közben a hagymát és a fokhagymát finomra, a padlizsánt 1 centis kockákra vágjuk, a csicseriborsót leszűrjük. Egy kanál olívaolajat adunk a serpenyőben visszamaradt zsiradékhoz, a hagymát és a koriandermagot rádobjuk, kevergetve addig pároljuk, míg a hagyma összeesik, a koriander pedig pattogni kezd. A padlizsánt, a fokhagymát és a csicserit is hozzáadjuk, ízlés szerint egy kis chilivel feltüzelhetjük, összeforgatjuk, és fedő alatt 5 percet pároljuk. A sütőből kivesszük a csirkét, óvatosan levesszük a fóliát. Hozzáöntjük a padlizsános csicserit, rápotyogtatjuk a koktélparadicsomot, óvatosan összeforgatjuk, majd visszatoljuk a sütőbe, és 10 perc alatt összesütjük, majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

A KOKTÉLPARADICSOM EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

Likopin tartalma miatt lassítja a bőr öregedését, csökkenti a ráncok kialakulásának kockázatát, megelőzhető a csontritkulás. Magas béta-karotin tartalma nagy hatóerővel védi a bőrt a káros hatások ellen. Magas K-vitamin és kalcium tartalma fenntartja a csontok egészségét, regenerál. Tanulmányok kimutatták, hogy a koktélparadicsom magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ezért hatékonyan veheti fel a harcot a méhnyak-, prosztata-, gyomor-, vastagbél, nyelőcső-, és végbélrák kialakulásával szemben. Magas A-vitamin tartalma miatt jó hatással van a szem
egészségre, megvéd a különböző látásproblémáktól.

TÖKÉLETES TAVASZI SALÁTA

HOZZÁVALÓK (3 FŐRE)

A salátához
• 1 csomag zsenge zöldspárga
• 1 nagy marék zöldborsó
• 2 db salátacukkini
• 3-4 szem piros retek
• 2 marék bébispenót
• 3 ek tökmag
• 2 ek szezámmag
• parmezánforgács

Az öntethez
• 4-5 ek olívaolaj
• 1 db citrom leve
• 10 csipet cukor
• 3 csipet só
• 1 csipet bors
• 1 tk szemes mustár

ELKÉSZÍTÉS

A spárgákat hosszában kettévágjuk és a zöldborsóval együtt enyhén sós forró vízbe dobjuk kb. 1 percre, majd leszűrjük és egyből hideg, jeges vízbe tesszük, így megőrzi a szép zöld színét. A cukkinit zöldséghámozóval hosszú csíkokra vágjuk, a retket vékonyra szeleteljük. A szezámmagot és a tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk. Egy nagy salátástálba halmozzuk az összes hozzávalót. Az öntethez mindent összekeverünk egy kis edényben és tálaláskor leöntjük vele a salátát és megszórjuk a parmezánforgáccsal.

A ZÖLDBORSÓ EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

Fehérjetartalma igen nagy, ezért az izmok első számú védelmezője. Kiváló esszenciális aminosav-forrás, öregedésgátló, segít a szellemi frissesség megtartásában, de a vérképzésben is fontos szerepet játszik. A zöldborsóban rengeteg rost található, amelyek az emésztési folyamatokhoz szükségesek, elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez. Rendszeres fogyasztása nemcsak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a plusz kilókat sem engedi lerakódni. A borsóban található magnézium és kálium segíti a szívműködést, ezáltal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetősége. A borsó ásványi anyagainak köszönhetően nem csak a magas vérnyomás szabályozható, hanem az alacsony vérnyomás is megemelhető. A zöldborsó jót tesz csontoknak, hiszen segíti a kalcium beépülését. Tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-, B6-, C-, E és K-vitamint. A-vitamin tartalmának köszönhetően a gyulladásos betegségek kialakulását is csökkenti. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a foszfor és a kálium, vas, cink, mangán és réz.

EPRES TÚRÓGOMBÓC

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ)

• 1/2 kg tehéntúró
• 90 g vaj
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 db tojás
• 2 ek porcukor
• 1 db bio citrom héja
• 100 g teljes kiőrlésű búzadara
• 200 g eper
• 150 g teljes kiőrlésű morzsa

ELKÉSZÍTÉS

Egy serpenyőben vajat hevítünk, és megpirítjuk a morzsát, ízlés szerint porcukorral ízesítjük. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a vajat, a porcukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojássárgákat és a búzadarát. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a túros masszába forgatjuk. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a közepükbe fél szem epret nyomunk. Lobogó vízben kifőzzük a gombócokat. Lecsepegtetjük, pirított morzsába forgatjuk. Tejföllel és eperrel kínálhatjuk.

AZ EPER EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT  HATÁSA

Erősíti az immunrendszert. A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását. Fogyasztásával csökkenthető a mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák kialakulási kockázata, C-vitamin tartalmának köszönhetően leköti a szabad gyököket. Képes felvenni a harcot a rossz koleszterinnel, serkenti az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi a trombózist, az erek beszűkülését, a szívinfarktust is. Antioxidáns hatásának és a fitokemikáliáknak hála segít csökkenteni az ízületi gyulladást. Vérzéscsillapító, vértisztító, vizelethajtó, baktériumölő hatású, hatékonyan gyógyítja a hasmenést. A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek is hasznos. Epe- és vesebántalmakra, reuma és köszvény kezelésére kiváló. Természetes fájdalomcsillapító. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin tartalma. Fogyasztása segít a salakanyagok és a felesleges zsír eltávozásában. Csökkenti a ráncok kialakulását. Magas folsavtartalmának köszönhetően fogyasztása kismamáknak is ajánlott.

MANDULÁS-FAHÉJAS CSERESZNYE TURMIX

HOZZÁVALÓK

• 2 dl mandulatej
• 1 marék cseresznye kimagozva
• méz ízlés szerint
• késhegynyi fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A finom turmix alapja a jó gyümölcs kombináció, és a helyes „hígítás”. A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk és már fogyaszthatjuk is.

A CSERESZNYE EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

Természetes módon tölt fel energiával. A cseresznyében található melatonin segíti a jobb alvást. Gazdag béta-karotinban, amely az éleslátást és a szem egészségét segíti. A cseresznye tele van antioxidánsokkal, ezek csökkentik a rákos megbetegedés kockázatát. A sok rostnak köszönhetően javítja az emésztést, segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Remek antocianin forrás, ami segíti az ízületi fájdalom és duzzanat csökkenését, kiváló gyulladáscsökkentő hatással is bír. Kálium tartalmának köszönhetően segít megelőzni és átvészelni az izomgörcsöket, menstruációs görcsök és fájdalmak ellen is hatásos segítséget nyújt. A cseresznye „az agy gyümölcse” néven is ismert, mert olyan antioxidánsban is gazdag, amely jó az agynak. Fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Jó étvágyat!

Molnár Éva
Fotó: nosalty.hu, streetkitchen.hu,
istockphoto.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts