Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Télen sokkal többet vagyunk betegek, mint a melegebb évszakokban. Nyáron miért ne fordíthatnánk az energiánkat olyan zöldségek és gyógynövények termesztésére, amelyek télen sokszor a gyógyszereink lehetnek? Ezek a zöldségek és fűszernövények jó szolgálatot tehetnek, hiszen nem kell minden kis meghűlésnél, hasfájásnál azonnal gyógyszert szedni vagy papért kiáltani, elegendő, ha a saját „kincseink” közül válogatunk, és azokkal gyógyulunk.

Az egyik természeti kincs a fokhagyma, amely antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Ha valaki rendszeresen fogyasztja, csökkentheti a koleszterinszintjét, ami a téli hónapokat követően sok embernél egy fontos lépés lehet, hiszen a magas koleszterinszint sok betegség kialakulásáért, többek között az érelmeszesedésért is felelőssé tehető. A mézes fokhagyma csodákat művel megfázás esetén. Ez egy remek páros, hiszen a méz is antibakteriális hatással rendelkezik. Utóbbit télen érdemes mindennap fogyasztani, a mézes fokhagymát azonban elég csak kúraszerűen.

A sárgarépáról csak annyit tudtunk gyerekkorunkban, hogy hatására majd jól tudunk fütyülni, azonban azt tudnunk kell, hogy ennél azért sokkal több hatása is van. A sárgarépa tele van béta-karotinnal, ami a szervezetben A-vitaminná alakul. Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a szem egészségének megőrzésében. C-és E-vitaminban is gazdag. Mindkét vitamin egy kitűnő antioxidáns, ami semlegesíti a szabad gyököket és az oxidatív stressz szintjét.

A nyár nagy slágere a paradicsom, amelynek zamatos húsába élvezet beleharapni. Ha a nagy melegben nem vagyunk éhesek, akkor elég csak elmajszolni egy nagyobb paradicsomot, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. A paradicsom egy kitűnő káliumforrás, amely jó hatással van a sejtek folyadékegyensúlyára, de a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepe van. A paradicsomban számos flavonoid antioxidáns megtalálható, az egyik ilyen a lutein. A flavonoidok segíthetnek a tüdő és a szájüregi daganatok megelőzésében. C-vitaminban is rendkívül gazdag, ami az immunrendszer megerősítésében vesz részt.

Ha kertészkedünk, a gyógynövényekről sem szabad elfeledkezni. A levendula nyugtatólag hat az emberre, a citromfű az emésztésre van kedvező hatással. A kakukkfű csökkenti a köhögési ingert, a kamilla gyulladást csökkent, míg a körömvirágból készült olajnak a sebgyógyulásban van kiemelkedő szerepe.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts