Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Egy amerikai felmérés szerint a mozgásukban, vagy más képességeikben korlátozott emberek átlagosan 72%-al kevesebb ápolási időt igényelnek, ha jól képzett segítő kutya gazdái lehetnek.

A jól kiképzett kutyák döbbenetes dolgokra képesek.

A mozgáskorlátozott ember például gyakran kényszerül olyan feladatok megoldásához is segítséget kérni, amely másoknak rendkívül egyszerű. Egy segítő kutya ajtót nyit, villanyt gyújt, felveszi a telefont, a leejtett tárgyakat, szükség esetén ugatással jelzi, ha baj van. Gazdáját segíti a kerekes székbe ki és beszállni. Jelenléte csökkenti a másoktól való függés, a kiszolgáltatottság érzését.

Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy “szociális segítő kutyákat” alkalmaznak idősek otthonában, fogyatékosok intézeteiben, gyermekotthonokban. A munkát a szakemberek nem nevezik terápiának, hiszen a cél itt nem gyógyítás, “csak” örömszerzés, az életminőség bizonyos fokú javítása.

Terápiás céllal leggyakrabban pszichoterápia kiegészítőjeként, de beszéd- vagy mozgásfejlesztés céljából is alkalmaznak kutyát. A leglátványosabb eredményeket olyan esetekben érik el, amikor az egyáltalán nem vagy nehezen kommunikáló páciens kezelésébe vonnak be kutyát. A folyamatnak valószínűleg nagy a jelentősége az autista gyermekek kezelésében.

Nagy segítséget jelent a kutya a mozgásfejlesztésben is. Idegrendszeri vagy egyéb sérülés miatt gátolt gyermek mozgásában, is segítséget nyújtanak a jól kiképzett állatok. A speciális kiképzésben részesített kutyusok siketeket és epilepsziásokat is hatékonyan segíthetnek a mindennapi életben. Képesek a gazda helyett liftet hívni, levenni az árut a polcról, tárgyakat behozni, veszélyre figyelmeztetni. Az epilepsziás beteg kutyája előre megérzi a rohamot, erre figyelmezteti gazdáját. A “halló” kutya jelzi az óracsörgést, a gyereksírást, a csengő hangját.

Forrás: ridikul.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts