Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Évente mintegy 2500 embernél diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákot Magyarországon, így ez a daganattípus nem tartozik a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedések közé. Halálozási aránya viszont igen magas.

Sárgás bőr és szemek

Ha szemeink vagy bőrünk besárgul, akkor ez általában semmi jót nem jelez. Utalhat májproblémákra és hasnyálmirigyrákra egyaránt. A hasnyálmirigytumorok közül sok az epevezeték közelében alakul ki, amelyre nyomást gyakorolhatnak vagy akár teljesen el is zárhatják.

Puffadás

Kiadósabb étkezés után teljesen normális a haspuffadás, ha azonban az állapot több nap alatt sem szűnik meg, akkor már kevésbé elfogadható. Nők esetében gyakran ez az első tünet, amelyet észrevesznek, ugyanakkor sokan mégsem fordulnak vele orvoshoz, mert nem hiszik, hogy az ilyesmi komoly aggodalomra adhat okot.

Étvágyvesztés

Ha már kedvenc ételünket vagy édességünket sem kívánjuk, akkor ez is tünet lehet. Amennyiben ugyanis a tumor nyomni kezdi a hasnyálmirigy körüli szerveket, úgy folyamatos émelygést és teltségérzetet válthat ki. Bizonyos esetekben az evés fájdalmassá is válhat.

Váratlan fogyás

Az étvágyvesztés viszonylag rövid idő alatt komolyabb súlyvesztéshez is vezethet – fél év alatt akár teljes testsúlyunk több mint öt százalékát is elveszthetjük. Ha nem diétázunk, valamint sportolási szokásaink sem változtak, akkor ez a fogyás aggodalomra adhat okot.

Fájdalom a hát alsó részén

A hasnyálmirigytumor nemcsak a belső szerveket nyomhatja, hanem a hát és a gerinc alsó részén elhelyezkedő izmokat is. A fájdalom körülbelül olyan, mint egy menstruációs görcs, csak folyamatos. Ha ilyesmit érzünk, és nem múlik, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat.

Sötét színű vizelet

A sárgaság első jele a vizelet besötétedése is lehet. Ilyenkor a tumor miatt megemelkedik a vér bilirubinszintje, a vizelet pedig barnás színűvé válik.

Forrás: hazipatika.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts