Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A licsi őshazája Kínában van, ott is leginkább a tengerpartokat és a folyók menti területeket kedveli. Másik neve – a kínai ikerszilva – is bizonyítja, hogy bizony a licsi Kínából származik. A 19. századtól azonban ez a lédús gyümölcs az egész világot meghódította. A gyümölcs íze kellemesen édes, de mellékízként kicsit a savanykás íz is előjön. A húsa fehéres, enyhén sárgás színű, kívülről pedig durva és piros színű, könnyen eltávolítható héj borítja.

A licsi meglehetősen gazdag C- és B-komplex-vitaminokban, folsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, foszforban, vasban, mangánban, cinkben, rézben és szelénben. A foszfor és a magnézium az erős és egészséges csontokat biztosítja, a réz és a mangán pedig a törékeny csontokat erősíti. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet nyújt a szervezetünk számára a fertőzésekkel és a káros szabad gyökökkel szemben. A B-vitaminok a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában játszanak kiemelkedő szerepet, a licsiben lévő béta-karotinok pedig a szervek megfelelő működését képesek biztosítani.

A licsiben megtalálhatók a polifenolok, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Az oligonolnak zsírcsökkentő hatása van, növeli a szervezet ellenálló képességét, és még a bőrünket is szépen tartja, hiszen csökkenti a ráncok mennyiségét. A gyümölcsben lévő flavonoidok pedig az immunrendszer számára nyújtanak védelmet, márpedig ha az immunrendszerünk erős marad, akkor kevesebb az esélye a daganatos megbetegedések kialakulásának is.

A gyümölcsben lévő szaponinok a keringési rendszerre vannak jótékony hatással. A szaponinok az erek számára nyújtanak védelmet, de a koleszterinszintet és a vércukorszintet is csökkenteni képesek, emellett gátolják a véralvadást is. Aki rendszeresen fogyasztja ezt az érdekes aromájú gyümölcsöt, sokat tehet azért, hogy a szív- és érrendszere egészséges maradjon.

A licsinek magas a rosttartalma, ezért az emésztésre is rendkívül jó hatással van. Emellett javítja az étvágyat és csökkenti a gyomorégés kellemetlen tüneteit is.

A licsi nem csupán a ráncok nagy ellensége, hanem rendszeres fogyasztása javasolt azoknak is, akiknek zsíros és pattanásos az arcbőrük.

Kínában nem csupán nyersen fogyasztják, hanem bort és likőrt is készítenek belőle. Indiában, ahol az emberek nagyon szeretnek teázni, a licsit megaszalják, és ízletes teát készítenek belőle.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts