Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A stressz vagy éppen a tartós szomorúság, aggodalom, magány, vagy más negatív érzések nem csak a lelket gyengítik, idővel komoly fizikai hatásaik is lehetnek. Ezért a test különböző pontjain jelentkező fájdalmakat nem szabad félvállról venni – figyelj oda magadra, és ne csak a tüneteket, a probléma gyökerét is kezeld!

Állkapocs

A Psychologytoday.com cikke szerint az olyan negatív érzelmek, mint amilyen a harag, vagy éppen a stressz, a száj körüli arcizmokra lehetnek hatással. Mivel ezek merevvé, görcsössé válnak, fájdalom jelentkezhet az állba, az állkapocsban vagy az arccsontban. A fájdalom innen átsugározhat a fülek környékére, a halántékra, fogakra is, ezért, ha ilyen jellegű fájdalmat tapasztalsz, érdemes arra is gondolni, hogy lelkileg is rendbe kell tenned a dolgaidat. Tartós panaszok esetén pedig természetesen mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy felderítsétek a tünetek okát, és megkapd a megfelelő segítséget.

Szemöldök

Az aggodalom vagy az általános rossz közérzet következtében még úgy is hajlamos lehetsz összeráncolni a szemöldöködet, hogy ezt szinte észre sem veszed. Ha ezen a területen érzel feszültséget, esetleg a tükörbe nézve azt látod, hogy a szemöldököd nincs úgy kisimulva, mint ahogyan szokott, akkor ne söpörd a szőnyeg alá a problémát! Próbálj nyugodtan lélegezni, miközben kétszer-háromszor lassan felhúzod és leengeded a szemöldöködet. Ez után lélegezz be mélyen, miközben a szemeidet becsukod és szorosra zárod, majd fújd ki a levegőt, miközben a szemedet kinyitod. Ismételt meg néhányszor a gyakorlatot.

Nyak

A stressz a nyak izmait is megterhelheti, de a szoros határidők vagy a sok munka egyébként is igénybe veszik az itteni izmokat: ha órákon keresztül lefelé nézel egy papírra, vagy előrehajolva lesed a monitort, akkor a nyak izmai nem kapnak elég vért, elgémberednek, merevvé válnak, és ez fájdalomhoz vezet. Hogy a kellemetlenséget enyhítsd, próbáld meg elkerülni, hogy túl sokáig tartsd egy merev pozícióban a nyakadat. Időnként lassan és óvatosan hajtsd a fejedet az egyik vállad fölé, majd nyakkörzéssel vidd a másik vállad fölé a fejedet. Ne kapkodj, mert ezzel csak azt kockáztatod, hogy megsérted az izmokat vagy megroppantod a nyakadat. Inkább csak óvatosan mozgasd át az izmokat, hogy ismét elég vért kapjanak.

Vállak

A vállaid trapézizmai tartják meg a fejed súlyát, és ez nem csekély munka: körülbelül 4,5 kilogrammot tartanak stabilan, miközben te az íróasztalodnál ülsz, vagy sétálsz. Mindezek mellett még az érzelmi stressz, a szorongás, de a különösen nagy nyomás is, amit például egy vizsga vagy prezentáció előtt érezhetsz, ezekre az izmokra terhelődik. Ha pedig egész nap monitor előtt ülsz, csomók és görcsök keletkezhetnek ezekben az izmokban. Hogy ezt elkerüld, próbálj minél többször felállni az íróasztalodtól, amikor pedig ülsz, időnként emeld fel a vállaidat a füled mellé, miközben belélegzel, majd kilégzés közben engedd le őket, és hátrafelé próbáld egymáshoz közelíteni őket.

Csípő

A legtöbben nem feltétlenül gondolnak a csípőkre, amikor arról van szó, hol fejtik ki a negatív érzelmek a hatásukat, de számos jógatanár számolt már be arról, hogy a csípőket ellazító gyakorlatoknak az érzelmi felszabadulásra is jó hatása van. Szerintük azok a jógapozíciók, amelyek lazítják a csípőt, oldják a szorongást is, és segítenek akár régebbi sérelmek, félelmek feldolgozásában is. Mindezek mellett van néhány tanulmány, mely a nyugati orvoslás nézete szerint vizsgálta a stressz és a csípő izmainak összefüggését, és azt találta, hogy elképzelhető összefüggés. Egy vizsgálat szerint pedig érdekes összefüggés mutatható ki az állkapocs és a csípő között: eszerint azok a páciensek, akiknek az állkapocs panaszait kezelték, a csípőízületeiknél is javulást tapasztaltak.

Forrás: bien.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts