Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az egészséges bélrendszer rendkívül fontos, hiszen itt található az immunrendszer mintegy 80 százaléka. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az emésztőrendszerünk egészségesen működjön?

A bélflóra egyensúlyának fenntartása kulcskérdés, hiszen ez az egész testünk egészségét és az immunrendszerünket is érinti. Elsődleges feladatunk az, hogy egészséges környezetet teremtsünk a bélrendszerünkben, azaz fenntartsuk a bélflóránk egyensúlyát. Hogyan tehetjük ezt meg, hogyan érhetjük ezt el? Leginkább probiotikumok, illetve probiotikus ételek – fermentált táplálékok, joghurt, kefir – rendszeres fogyasztásával.

Elengedhetetlen az is, hogy rostban gazdag legyen az étrendünk, napi rendszerességgel fogyasszunk tehát gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és dióféléket. Önmagában is megehetjük őket nyersen vagy megfőzve, de úgy is beilleszthetjük az étrendünkbe, hogy megszórjuk velük a salátánkat, a müzlinket.

A fűszernövényeknek és a gyógynövényeknek akkor is hasznát vehetjük, ha a bélflóra egyensúlyának fenntartásáról van szó. A káros baktériumok elszaporodását megakadályozhatjuk, ha rendszeresen fogyasztunk fokhagymát, kurkumát vagy gyömbért, hiszen számos pozitív tulajdonságuk mellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A bélflóra egyensúlyának fenntartása fűszer- és gyógynövényekkel a legegyszerűbb, hiszen ezek a legtöbb ember háztartásában megtalálhatók.

Az egészséges és változatos táplálkozás kulcsfontosságú a bélflóra megfelelő egyensúlyához, hiszen egyoldalú étrenddel nem viszünk be elegendő tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünkbe. A mediterrán étrend az egyik legjobb táplálkozási forma, hiszen nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget, halat, fűszernövényt, olívaolajat, magvakat, illetve teljes kiőrlésű gabonákat és dióféléket tartalmaz.

A szájüreg egészsége is lényeges, hiszen sok betegség okozója lehet, ha elszaporodnak a kórokozók. A szájban nagyon sok és sokféle káros baktérium tenyészhet, melyek nemcsak az íny és a fogak egészségét veszélyeztetik, de bekerülhetnek a véráramba, így akár szívbetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak. De bejuthatnak a bélrendszerbe is, ahol felboríthatják a bélflóra kényes egyensúlyát. Mit tehetünk? Figyeljünk oda az orális egészségre, és rendszeresen járjunk fogászati szűrővizsgálatokra.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts