Az eper a legkedveltebb gyümölcsök egyike. Sokan szeretik kellemes illatát, zamatos húsát és az ízét is. Nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, de készülhet belőle szörp és dzsem is.
Az eper gazdag forrása a flavonoidoknak, például a fisetinnek és a kvercetinnek
Mindkét flavonoid segít lelassítani a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Minél gyorsabban öregszenek a sejtjeink, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan betegségek, mint szívbetegség, cukorbetegség, rákos megbetegedés, krónikus vesebetegség vagy éppen Alzheimer-kór.
Az öregedő sejtekről azt kell tudnunk, hogy gyulladást keltő vegyi anyagokat termelnek. Márpedig a gyulladás talaján sokféle, köztük krónikus és rákos betegségek jönnek létre. Tudósok arra jöttek rá, hogy léteznek úgynevezett szenolitikumok, amelyek segítenek ezeket a rákos sejteket elpusztítani, azonban ezek előállítása költséges. Az eper flavonoidjai viszont természetes szenolitikumként tudnak működni, így nincs is más dolgunk, mint rendszeresen epret fogyasztani.
A szenolitikumokkal kapcsolatban számtalan vizsgálatot végeztek
A kutatók szerint ez a természetben is előforduló anyag olyan betegségek megelőzésében lehet a támaszunk, mint például szürkehályog, szívbetegségek, tüdőbetegség, cukorbetegség, csontritkulás vagy demencia.
Ez azonban még nem minden. A szenolitikumokkal kapcsolatban az is bizonyítást nyert, hogy az öregedő sejteket akkor is képesek elpusztítani, azaz akkor is kifejtik pozitív hatásaikat, ha valaki történetesen már cukorbeteg vagy valamilyen tüdőbetegségben szenved. Például a szenolitikumokat alkalmazták azoknál a betegeknél is, akik tüdőfibrózisban szenvedtek. Ez a betegség erőtlenné és gyengévé teszi a betegeket, viszont a szenolitikumok javították a betegek állóképességét.
A szenolitikumok tehát sok pozitív hatással rendelkeznek. Egyrészt jótékony hatást gyakorolnak a fizikai egészségre, másrészt meghosszabbítják a várható élettartamot is.
Az eperben található flavonoidok – mint a fisetin és a kvercetin – pedig nemcsak a szívbetegségektől védhetnek meg bennünket, hanem akár a rákos betegségektől is. Mindkettő gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, azaz megköti a káros hatású szabad gyököket, így védi ki az oxidatív stressz létrejöttét, illetve még a gyulladást is csökkenti. Márpedig ezek a tényezők mind-mind okai lehetnek a krónikus betegségek kialakulásának.
Az epret fogyaszthatjuk önmagában, turmixitalba tehetjük, desszerteket készíthetünk belőle, de remek salátákat is. Most két ilyen receptet mutatunk be.
Epres spárgasaláta
Hozzávalók
2 marék spárga, 3 csésze eper, 1 evőkanál méz, 1 citrom, egy csipet só, 5 dkg fetasajt
Elkészítés
Blansírozzuk a spárgát, majd azonnal dobjuk jeges vízbe, hogy roppanós maradjon. Vágjuk fel kisebb darabokra. Az epret mossuk meg és szeleteljük fel. Keverjük össze a spárgát és az epret egy salátástálban. Keverjük el a citrom levét, a mézet és a sót, öntsük a salátánkra. A salátához adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.
Epres pitypangsaláta
Hozzávalók
2 csésze eper, 2 marék zsenge pitypanglevél, 1 kisebb lila hagyma, 10 dkg fetasajt, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, ízlés szerint só és bors
Elkészítés
Mossuk meg az epret és a pitypangleveleket, majd keverjük el az összetépkedett leveleket és a feldarabolt epreket egymással. Vágjuk kisebb darabokra a lila hagymát és adjuk az epres pitypanglevelekhez. Keverjük össze a mézet, a citromlevet, a sót és a borsot, és öntsük a salátánkra. Végezetül adjuk hozzá a felkockázott fetasajtot.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, szűréseket, egészségfesztivált, konferenciákat szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!