Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Sokan úgy gondolják a zsírról, hogy egészségtelen. Tanulmányok bizonyították, hogy a kacsazsír egészséges, jótékony hatásai vannak a szervezetre és annyi jótékony tápanyagot tartalmaz, mint az olívaolaj. Egészségünk szempontjából, az oxigén és a víz után, a zsír a következő legfontosabb tényező.

Tegyük rendbe a zsírról kialakult negatív képet

Az egészségre hivatkozva óriásvállalatok kémiai folyamatokkal előállított étolajat és margarint kezdtek el terjeszteni néhány évtizeddel ezelőtt. Az emberek félni kezdtek a jó öreg disznózsírtól, házi vajtól, szalonnától. Nem biztos, hogy ezt helyesen tették.

A testnek szüksége van valamennyi zsírra, mivel ez a test legkoncentráltabb energiaforrása. Segíti az ásványi anyagok és bizonyos vitaminok felszívódását. Szükség van zsírra a sejtfal felépítéséhez, nélkülözhetetlen összetevője az idegsejteket körülvevő hüvelynek is. Fontos a véralvadáshoz és az izommozgásokhoz is. A napi energia bevitel 15-30%-át zsírokból kell nyernünk, egészségügyileg viszont, az egyik hasznosabb, a másik pedig kevésbé hasznos a szervezet számára. Táplálkozásunkból azonban egyik típusú zsír sem iktatható ki.

A boltban kapható étolajakkal, margarinokkal főként az a baj, hogy ipari úton, bonyolult kémiai folyamatokkal állítják elő őket. A zsírok és olajok nélkülözhetetlen kellékei az egészséges életmódnak, azonban a bolti finomított, vegyileg kezelt olajoknak az előnyös tulajdonságai megváltoznak a gyártásuk alatt történő kezelésük során.

A szárnyasok zsiradékai (kacsa- és libazsír) ízletesek, élvezeti értékük nagy, népszerűségük ennek ellenére alacsony és tömeges fogyasztásuk nem jellemző.

A kacsazsír egyszeresen telítetlen zsírokkal van tele. Tartalmaz ugyan telített zsírokat is, de a benne lévő egyszeresen telítetlen zsírok mennyisége ellensúlyozza azokat.

Az egyik legfontosabb zsírsav a linolénsav, melyet a kacsazsír tartalmaz. A linolénsavat a szervezet a sejtek egészségének megőrzésére, a sejtek osztódásának elősegítésére és azok rendbehozatalára használja.

Milyen jótékony hatásai vannak a kacsazsírnak?

A kacsazsírban lévő linolénsav támogatja a vesék optimális működését. Néhány tanulmány szerint ez a zsírsav segíthet a krónikus veseproblémákon.

A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában, és a megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.

A kacsazsírban található egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal megakadályozzák a magas koleszterinszint miatt kialakulható egészségügyi problémákat.

A kacsazsír olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elpusztítják a szabadgyököket és eltávolítják őket a szervezetből. A szabadgyökök felelősek a korai öregedésért, a rák és néhány betegség kialakulásáért.

Az antioxidánsok és az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink erősítik az immunrendszert. Ezáltal a szervezet képes felvenni a harcot a kórokozókkal és baktériumokkal.

Bizonyos fogyókúrás étrendek szerint a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóinktól. A fogyáshoz zsír – is – kell!

A kacsazsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.

A zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez, kipárnázza a szerveinket, valamint segíti a vér sima áramlását.

A zsíroknak négy típusát különböztetjük meg

Telített zsírok

Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír. A telített zsír egyik fő jellemzője, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú. Telített zsírnak minősül a tejtermékekben, a húsban, a tojásban található zsír. De növényi zsírok is lehetnek telítettek, mint pl. a kókuszzsír.

A telített zsírok energiát adnak, de nem védenek meg a savak ellen, így a fogyáshoz nem járulnak hozzá.

Transzzsírok

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék. Készítésénél a növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják.

Egyszeresen telítetlen zsírok

Az egyszeresen telítetlen zsírok jó energiaforrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Szobahőmérsékleten folyékonyak, hűtőben azonban megszilárdulnak. Ide sorolható az olívaolaj, a csonthéjas magvak, a kacsa- és a libazsír.

Az egyszeresen telítetlen zsír a legjobb választás a főzéshez, mivel hevítéskor nem alakul át transzzsírrá.

Többszörösen telítetlen zsírok

Többszörösen telítetlen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő, és szobahőmérsékleten folyékonyak.

Lényeges zsírsav alcsoport az esszenciális zsírsavak családja.

Ebben a családban a táplálkozás szempontjából a linolsav és az alfa-linolénsav is említést érdemel, mivel ezeket a szervezet nem képes előállítani, tehát külső forrásból kell biztosítani. Ide tartoznak az omega-3-zsírsavak.

Forrás: egeszsegter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts