Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Manapság a brokkolit favorizálják sokan, pedig a karfiol is nagyon egészséges, hiszen tele van értékes tápanyagokkal és nagyon sokféle változatban elkészíthető. Roppanósan puhára főzve még salátát is készíthetünk belőle.

A karfiol sok-sok tápanyagban bővelkedik

A karfiol meglehetősen gazdag forrása a C-, a K-, a B6-vitaminnak, a folátnak, a pantoténsavnak, a káliumnak, a foszfornak, a mangánnak és a magnéziumnak.

A karfiol kiváló rostforrás

A karfiol tele van rosttal, amely az emésztésre rendkívül kedvezően hat. A rostok az egészséges bélbaktériumok táplálásában vesznek aktívan részt. Ez nemcsak azért hasznos, mert így az emésztéssel nem lesznek gondok, de a gyulladás is csökken, illetve megszűnik, ami pedig sok egészségügyi probléma okozója lehet. Amennyiben elegendő rostost fogyasztunk, úgy megelőzhetővé válik a székrekedés, és még a gyulladásos bélbetegség is elkerülhet bennünket. Amennyiben az étrendünk elegendő rostost tartalmaz, úgy más betegségek is elkerülhetnek bennünket, úgy mint rákos betegségek, szívbetegségek és cukorbetegség.

A karfiolban is vannak antioxidánsok

A karfiol is kiváló forrása az antioxidánsoknak, amelyek védelmet jelentenek a sejtek számára az oxidatív stresszel és a gyulladással szemben. A karfiolban megtalálhatók még a glükozinolátok és az izocianátok, amelyek nagyszerű antioxidánsnak számítanak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a rákos sejtek növekedését.

A karfiolban sok a kolin is

A karfiol gazdag forrása a kolinnak, amelynek kiemelkedő szerepe van a neurotranszmitterek termelődésében, amelyek az idegrendszer egészséges működését tudják biztosítani. A kolin hiánya számos más betegség okozója is lehet. Amennyiben nincs elegendő kolin az emberi szervezetben, úgy kialakulhat májbetegség és szívbetegség, de olyan neurológiai betegség is létrejöhet, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Nyári karfiolleves hozzávalói

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ízlés szerint tengeri só, őrölt bors és sáfrány

Elkészítése

A zöldségeket készítsük elő: hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk azokat kisebb darabokra. Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Pároljuk azokat 5-10 percig. Vágjuk össze fűszernövényollóval a zöldpetrezselymet, a felét adjuk a leveshez. Amikor a leves főni kezd, ízesítsük a fűszerekkel. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék zöldpetrezselyem másik felét is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts