Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A melanoma egy olyan rosszindulatú daganat, amely a bőr pigmenttermelő sejtjeiből indul ki. Természetesen olyan, már régebb óta meglévő anyajegyből is kiindulhat, ami a testnek olyan felületén található, ami folyamatosan valamilyen ingernek van kitéve. Ez lehet napfény vagy mechanikai ártalom is. Ez a betegség bármely életkorban kialakulhat, mégis inkább a középkorúakat diagnosztizálják a leggyakrabban melanomával. Hazánkban sajnos egyre több eset kerül diagnosztizálásra.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire és a tünetekre, amelyek sokszor alig észrevehetők, olykor banálisnak tűnhetnek. A rendszeres anyajegyvizsgálat életet menthet. Az önvizsgálat is nagyon fontos, de az évenkénti bőrgyógyászati vizsgálatnak is éppen olyan fontosnak kellene lennie, mint a nőgyógyászati rákszűrésnek, vagy férfiaknál az urológiai vizsgálatnak.

Milyen tünetei vannak a bőrráknak? Az ABCDE szabály rengeteget segíthet a korai betegség felismerésében. Az A aszimmetriát jelent, azaz azt kell megvizsgálni mennyire szabálytalan az anyajegy széle, és hogy található-e benne olyan göb, amelynek az anyajegytől eltérő a színe.

A B azt jelenti border, vagyis magyarul határt jelent. Meg kell figyelni, hogy az anyajegy elkülönül-e a környezetétől vagy összemosódik azzal. A nem rosszindulatú elváltozásoknak gyakran szabályos határaik vannak, míg a rosszindulatúak elmosódottak, illetve egyenetlen határral rendelkeznek.

A C a színt (colour) jelenti, vagyis az anyajegy színét kell megvizsgálnunk. A melanoma általában feketés, barnás vagy sárgás színű, de kék, piros és egyéb színek is lehetnek a barna színű anyajegyben. A normál anyajegy homogén, azaz egyszínű, míg a melanomás elváltozás több más színt is ölthet.

A D diametert, azaz átmérőt jelent. A nem rosszindulatú anyajegy átmérője általában kisebb. A hat milliméternél nagyobb anyajegyek fokozottabb ellenőrzést igényelnek, mert ezekből alakulhat ki rosszindulatú daganat.

Az E enlarging vagyis azt jelenti, hogy növekvő. Az az anyajegy, amelyik folyamatos növekedést mutat, mindenképpen figyelmet érdemel. A melanomás elváltozások is a legtöbb esetben növekedést mutatnak.

Amennyiben valamely elváltozást megtapasztalta, illetve az anyajegy váladékozik, vérzik vagy viszket, haladéktalanul keresse fel a bőrgyógyászát, mert a korai felismerés életet menthet. Sajnos a melanomának nagyon rossz a prognózisa, ha nem észlelik időben, mivel gyorsan és gyakran ad áttétet.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts