Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A kérdés jó, hiszen honnan tudhatjuk, hogy szervezetünk hiányt szenved valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból? Onnan, hogy a testünk jelez, ha valamiből csak keveset juttatunk be a szervezetünkbe. A táplálkozási hiányosságok megváltoztatják a testi funkciókat és folyamatokat. Ezek a folyamatok sok mindent magukba foglalnak, például a víz egyensúlyát, az enzimfunkciókat, az emésztést vagy éppen az anyagcserét. Ezeknek a hiányosságoknak az elhárítása nagyon lényeges az optimális növekedéshez, a fejlődéshez és az alapvető működéshez. A tápanyaghiány más betegségekhez is vezethet. Például a kalcium és a D-vitamin hiánya csontritkulást okozhat, a vashiány pedig vérszegénységet generálhat.

A kalcium egy létfontosságú ásványi anyag, amely erősíti a csontokat, de az izom- és az idegműködés szabályozásában is részt vesz. A kalciumhiány tünetei lehetnek a fáradtság, a szívritmuszavarok, az izomgörcsök és a rossz étvágy. Kalciumforrások: tej és tejtermékek, zöld leveles zöldségek.

A másik vitamin, amely a csontok egészségéért felel, a D-vitamin. Hiányában fáradtság lehet rajtunk úrrá, de izomfájdalmat vagy gyengeséget is érezhetünk. D-vitaminban gazdag táplálékok elsősorban a halak, amelyet érdemes hetente legalább két alkalommal fogyasztani. Napfény hatására is termelődik D-vitamin a szervezetünkben.

A kálium segíti a vesék, a szív és más szervek megfelelő működését. Amennyiben a szervezetben alacsony ennek az ásványi anyagnak a szintje, úgy hányással, hasmenéssel, fogyással, izomgyengeséggel és súlyosabb esetben szívritmuszavarral kell számolnunk. Természetes káliumforrások a banán, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a bab és a borsó.

Vasra a vörösvérsejtjeinknek van szüksége. Amennyiben túl alacsony a vas szintje, úgy a szervezet nem képes hatékonyan oxigént szállítani és vérszegénységet is okozhat az alacsony vasszint. A vérszegénység fáradtságot okozhat, de sápadt lehet a bőr, és a haj is szárazzá, töredezetté válik. Miben van vas? A marhahúsban, az osztrigában, a lencsében, a spenótban, a csicseriborsóban.

A B12-vitamin segíti az agy, az idegrendszer megfelelő működését. A vitamin súlyos hiányában jellemző lesz a lábak és a kezek zsibbadása, de a duzzadt nyelv, a fáradtság és a gyengeség is a tünetek között szerepelhet. B12-vitamint vihet be a szervezetébe szárnyasokkal, halakkal, tejjel és tejtermékekkel.

A magnézium is szerepet játszik a csontok egészségnek javításában és segít az energiatermelésben. A magnéziumhiány étvágytalanságot, émelygést, hányást, fáradtságot és gyengeséget okozhat. Súlyosabb esetben zsibbadáshoz, izomgörcsökhöz, rendellenes szívritmushoz és rohamokhoz vezethet. Fogyasszon magnéziumban gazdag táplálékokat, például spenótot, babot, földimogyorót, kesudiót, mandulát.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts