Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A tökmag és a tökmagolaj sok lenyűgöző vitamint, értékes vegyületet és ásványi anyagot tartalmaz, ez utóbbiak közül kiemelkedő a mangán-, a vas-, a magnézium-, a foszfor-, a réz- és a cinktartalma. A tökmagolaj esszenciális zsírsavakban és triptofánban is gazdag, ezért hatékony lehet a szív egészségének megőrzésében, de az ízületi gyulladás, a csontritkulás, a hólyagműködési zavarok és a szorongás megelőzésében is szerepe lehet.

A tökmagolaj csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és javítja a szív egészségét a HDL-koleszterin szintjének növelésével és az LDL-koleszterinszint csökkentésével. Ez valószínűleg azért lehetséges, mivel fitoszterineket tartalmaz, amely egy olyan vegyület, amely gátolja a koleszterin belekben történő felszívódását.

A tökmagolaj elősegíti a csontok egészségének megőrzését, mivel magas a foszfor-, a cink- és a magnéziumtartalma. A magnézium pedig egy nagyon fontos ásványi anyag, amelynek kitüntetett szerepe van a csontok sűrűségének megőrzésében és a csontritkulás elkerülésében. Továbbá a tökmagolaj hatékonyan csökkenti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit is.

A húgyhólyag megbetegedése gyakori vizelési ingert és vizeletcsepegést is okozhat. A tökmagolaj hatékonyan csökkenti ezeket a tüneteket és segíthet a húgyhólyag működésének helyreállításában. A tökmagolaj segítséget nyújthat azoknak a férfiaknak is, akik prosztatamegnagyobbodásban szenvednek.

A tökmagolajban lévő triptofán vegyületek segítenek a szorongás oldásában. A triptofán az agyban szerotoninná alakul, amely a jó hangulatért felelős.

A tökmagolaj csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ami sok komoly betegség okozója lehet.

Egy kutatás során arról számoltak be, hogy a tökmagolaj csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát posztmenopauzába lépő hölgyeknél. De a prosztatarák sejtjeinek növekedését is meggátolja. Tehát mindkét nem számára hasznos lehet ez az olaj.

A hajhullás egyik oka lehet az androgén nevű hormonok túlsúlya. A tökmagolajban sok cink fellelhető, amely segíti a hormonális egyensúly fenntartását, ezzel együtt pedig a haj növekedését, illetve a hajhullás csökkenését segíti elő.

Egyes feltételezések szerint a tökmagolaj az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is eredményeket hozhat.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts