Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Immunrendszerünk egy olyan védőbástya, amely számtalan betegségtől képes bennünket megóvni. Azonban le is gyengülhet, mégpedig a folyamatosan fennálló stresszhatásoktól, a túlzott aggodalom miatt, az élet adta gondoktól, pontosabban az azokon való folyamatos tépelődéstől és a kevés alvástól is. Éppen ezért arra kell törekednünk, hogy megvédjük immunrendszerünket, amelynek nagy szerepe van abban, hogy megóvjon bennünket a különféle fertőzésektől, a daganatos megbetegedésektől.

Sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy elsődleges védelmi vonalunkat megerősítsük. Lényeges a vitaminokban és ásványi anyagokban dús, egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a pihentető, éjszakai alvás. A nappali alvás semmiképpen sem képes pótolni az éjjeli pihenést, és a szervezetünk sem tudja olyan hatékonysággal ellátni a feladatait, ha nem sötétben, vagyis az éjjeli órákban alszunk.

De mi is történik az éj leple alatt, miközben mi szundikálunk? Szervezetünk az éjjeli órákban tud regenerálódni. Napközben történnek velünk bizonyos események, amely információk feldolgozása és tárolása az éjszakai órákban történik meg a rövid és a hosszú távú memóriában. Viszont ha ez nem következik be, vagy nem úgy megy végbe, ahogy kellene, akkor memóriagondok léphetnek fel. Amikor éjszaka álmodunk, akkor történik meg a napközben átélt érzelmek feldolgozása, tehát az éjjeli pihenés azért is lényeges, hogy eljussunk az álomszakaszba. A napnak ebben a szakaszában raktározódik agyunkban minden aznap elsajátított dolog, szakemberek ezért sem javasolják az éjszakai tanulást vagy munkát, hiszen akkor nincs elegendő idő arra, hogy az agyunk ismételje és rögzítse az újonnan megtanult ismereteket. Szinte nincs olyan nap, hogy ne küzdenénk valamilyen kisebb-nagyobb gonddal, bajjal. Éjjel az agyunk ezen is dolgozik, ugyanis az alvás fázisában a kreatív megoldások is ekkor születnek. Biztos előfordult Önnel, hogy egy-egy este úgy feküdt le, hogy valamit meg kellett oldania, de csak reggelre jött az isteni sugallat, hogy hogyan álljon hozzá az adott problémához.

Az éjszaki alvás során a testünk olyan pihenőállapotba kerül, amikor a testünk energiával telítődik és regenerálódik. Ilyenkor termelődnek a növekedési hormonok is, amelynek köszönhetően sejtjeink is megújulnak. Vagyis egy jó alvás könnyed harcot képes vívni a szervezetünkben zajló öregedési folyamatokkal is. Alvás közben csökken szervezetünk stresszhormonszintje, a pulzus és a vérnyomás, az életfunkcióink is lelassulnak, vagyis testünk spórol az energia- és erőtartalékaival, hogy másnap annál több energiához juthassunk hozzá.

 

Az alvásigény egyénenként változik, azonban kutatások igazolják, hogy egy felnőttnek legalább napi 7 órányi alvásra van ahhoz szüksége, hogy másnap kipihenten és üdén ébredjen, illetve, hogy napközben aktívan és energiával teli legyen képes működni, dolgozni. Az is lényeges, hogy még éjfél előtt ágyba bújjon, hogy szervezete regenerációja minél hamarabb elkezdődhessen.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts