Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc
Dr. Erdei Edit

Arany középút… Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás… Mindenre kellő időt szánni, megadni a módját evésnek, alvásnak, pihenésnek. A valódi, igazi élethez elengedhetetlen, hogy ne csupán testben, hanem lélekben is egészségesek legyünk. Szórakozzunk, nyugodt legyen a pihenésünk, legyen örömteli elfoglaltságunk, teljesíthető célunk. Mindennek rendelt ideje van. Dr. Erdei Edit urológus-andrológus szakorvos a mértékletességet, az önmegtartóztatást tanácsolja a teljes élethez. Interjú a férfimeddőségről...

 – Miként kerültél kapcsolatba ezzel az egyedülálló szakterülettel?

– 1973-ban végeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol pályakezdő orvosként 6 évet töltöttem el. Itt ismerkedtem meg az andrológiával is az urológia mellett. Az andrológiai tanulmányok manapság már az urológiára épített szakvizsgaként folytathatók, mert 2004-től intézményesítetté vált Magyarországon. Így én a kezdetektől erre a férfiakkal foglalkozó szaktudományra fordítottam a figyelmemet. Napjainkban nagyon dinamikusan fejlődik ez a tudományterület. Kutatom és gyógyítom is a férfibetegségeket az urológia, és az andrológia területén is. Amikor én a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kezdtem az első kutatási terület, amiben részt vettem a spermiumok mélyfagyasztása volt.

– Manapság gyakran felvetődő kérdés a népességfogyás…

– Igen, hogy a médián keresztül minden nap hallhatunk ehhez a tudományághoz kapcsolódó híranyagot. Nagyon jelentős probléma a népességfogyás, gyakori az efféle hír: a gyermekvállalási kedv csökkent. Nem arról van szó, hogy a gyermekvállalási kedv csökkent volna, hanem a megszülető gyermekek száma csökkent jelentősen, aminek elsődleges oka mind a nőknél, mind a férfiaknál a meddőség megjelenése.

– Mire vezethető vissza a férfimeddőség kialakulása?

– A meddőség nagyon bonyolult, sokrétű kérdéskör, többféle oka lehet. A legáltalánosabb probléma maga a helytelen életmód és a nem megfelelő környezet. Persze van genetikai háttere is, de az nagyon csekély, csupán pár százalék.

– Ha a kiváltó ok életmódbeli sajátosságokkal hozható összefüggésbe, akkor ezek szerint azokon kell változtatni. Mostanában szinte divat jól kinézni, különböző alakformáló, testépítő szereket szedni. Vannak, akik ezt tovább fokozzák, akár hormonkészítmények rendszeres szedésével. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy ezek a szerek később valamilyen mellékhatásként éppen a férfimeddőség kialakulásában játszhatnak fontos szerepet. Erről milyen tapasztalataid vannak?

– Szerintem a tények nem megfelelő ismeretéből adódnak a fent említett problémák. Kiegészítő szereket használnak a fiatalok, zömmel valóban alakformálókat, izomnövelőket.

Nagy probléma, és kiemelt veszélyt jelent, hogy azok a férfiak, akik így akarnak sportos, egészséges alakot, sokszor nem megfelelő helyről szerzik be ezeket a kiegészítőket. Így nincs kellő információjuk az esetleg kialakuló mellékhatásokról sem. Sőt, egyes forgalmazók esetében semmi sem garantálja, hogy az általuk forgalmazott termékeknek valóban azok az összetevői, amelyeket az ismertetőkben olvas a felhasználó. Hiszen tudjuk, a papír nagyon sok mindent elbír. Nos, ezek a  készítmények valóban meddőséget okozhatnak mind amellett, hogy külső megnyilvánulások nincsenek. Ha meddőségi gyanú merül fel, első lépésként úgynevezett spermaanalízist kell végeztetni, ami egy egyszerű laboratóriumi vizsgálat.

– Genetikai hajlam is állhat a férfimeddőség hátterében?

– Ismeretesek bizonyos genetikai betegségek, amelyek együtt járnak a meddőséggel, ilyen például a Turner-szindróma.

– Az ondóból hogyan állapítható meg, hogy rejt-e magában kromoszóma-rendellenességet? Van-e szűrése a férfimeddőségnek?

– Nincs szűrése. Ráadásul a férfiak sokkal kevésbe orvoshoz járók, mint a nők. Ez megmutatkozik fiatal korban is. Sokáig úgy vélekedtek, hogy a teremtés koronájánál nem lehet baj, maga a férfimeddőségi probléma fel sem merült nagyon hosszú ideig, ezért nem is kutatták, nem foglalkoztak vele.

– A stressz, a szorongás, a túlpörgetett életstílus összefüggésbe hozható-e a betegséggel?

– Természetesen igen.

Nagyon sokáig nem is gondolták, hogy a stressz mennyire befolyásolja magát az aktust is. Erről a kilencvenes évek óta beszélünk nyíltabban. Később már azt tapasztalhattuk, hogy az idősebb korosztály is kezdett megnyílni. Egyébként nekik volt a legnehezebb, mert sokan közülük úgy élték le életük legjavát, hogy ezekről a dolgokról nagyon keveset tudtak.

– Nyilván ez arra is visszavezethető, hogy a férfiak a teremtés koronái. Meg sem fordul bennük, hogy lehet náluk valami probléma…

– Nem a szervi eltérés a fő gond, mert ez a legtöbb esetben orvosolható. Azonban egy folyamatos stresszes életmód vagy egyéb súlyos lelki tényezők, bizony komolyan megnehezíthetik a kialakulást és a gyógyulás folyamatát.

– A nők, a sikeres fogantatás érdekében bármilyen vizsgálatnak alávetik magukat. A férfiaknál egy kicsit más a helyzet. Emiatt a párok között akár egyfajta konfliktushelyzet is kialakulhat… 

– Ez valóban így van. 1985-86-ban készült egy statisztika. Akkor Magyarországon a Család – és Nővédelmi Tanácsadó keretében működött a meddőséggel kapcsolatos kivizsgálás. 8500 körül volt a meddőségi problémával megjelent nők száma, miközben a férfiaké csupán 2000. Azt hiszem, ez a számadat magáért beszél.

– Gyógyítható-e a férfimeddőség?

– Az elsők közt voltam, akik hivatalosan foglalkoztak ezzel a kérdéssel.

Határozottan állíthatom, hogy igen, gyógyítható. Ahogy fejlődtek a diagnosztikus és terápiás lehetőségek, úgy lett egyre több mód a férfimeddőség kezelésére. Kezdetben szinte csak a gyulladásos betegségekből adódó meddőség antibiotikummal való kezelése volt megoldható. Már a diagnosztika megállapítása is jelentős problémát okozott.

– Milyen diagnosztikai eljárások léteznek ezen a területen?

– Többféle. Első a sperma-analízis, az a nagy vízválasztó, hogy találunk-e ondósejteket az ondóban vagy nem. Ez a probléma alapköve. Aztán jön a vérvizsgálat, amivel a bizonyos általános paramétereket és a szükséges hormon-hátteret tudjuk ellenőrizni, azon kívül az ultrahang-diagnosztika – a heréről beszélünk -, van-e valami olyan eltérés, ami azt bizonyítja, hogy itt a meddőségnek valamilyen formája vagy a kezelésnek a lehetősége fennáll.

– Jónak tartanád-e, az iskola-fogászat mintájára, hogy az iskolás korosztály körében ezeket a szűréseket is elvégezzék? Akkor időben kapna a fiatal képet arról, hogy ne kezdjen olyan szerekhez nyúlni, ami fokozná a hajlam okán a későbbi meddőség kialakulását?

– Igen, jó volna, egy megfelelően összehangolt rendszerben.

Milyen fázisokból áll a gyógyítás? Pszichoterápiaként kell elképzelni vagy valami másfajta terápiaként?

– A gyógyítás teljes spektrumában gondolkodunk, amibe beletartoznak a különböző táplálék-kiegészítő szerek, gyógyszerek alkalmazásától egészen a bonyolult műtétekig minden. A műtéti területet, operatív andrológiának nevezik, ezzel is kifejezve azt, hogy benne van a műtét lehetősége is a gyógyításban. Régebben, aki andrológus volt, nem nagyon operált, mert nem voltak kialakult technikák, mivel az is nagyban függ az eszköz-háttértől. Az nagyon lényeges, hogy milyen finom eszközzel, milyen finom fonallal, milyen viszonyok között történik a műtét. Ha például egy ondóúti egyesítő műtétről vagy egy mikro-sebészeti hereműtétről, mikro-sebészeti Waricock-Hiele műtétről beszélünk, akkor ott a gyógyulást egyértelműen az fogja meghatározni, hogy mennyire finom eszközökkel történik a beavatkozás. Azt természetesen mondanom sem kell, hogy nagy jártasságúnak kell lenni a sebésznek.

Milyen műtéti eljárások vannak, amiknek a hazai bevezetésében úttörő szerepet vállaltál?

– Több olyan műtéti típus is volt, amit hazai körülmények között én alkalmaztam először, ezek közül ilyen volt a kétoldali, úgynevezett többszörös here-biopsziának a végzése. Ezt 1993-97 körül vezettük be Magyarországon, aztán egy következő lépés volt a Waricock-Hiele műtétek mikro-sebészeti megoldása és azon kívül az ondóúti rekonstrukciós műtétek. Mindig van egy apró lépésnyi fejlődés. A mikro-sebészeti eljárás eredményesebb, mint a hagyományos műtéti érterápia. Például a hereér-eltéréseknél, a fejlődés során csiszolódó eszköz használata, alapvetően határozza meg az eredményt.

– Összefüggésbe hozható-e a nem kezelt férfi-meddőség egy későbbi lehetséges daganatos betegséggel?

– Igen, ez előfordulhat. Ha például mikro-kristályok lapulnak meg a herékben, bizony az daganatra utalhat. Önvizsgálattal ezek az apró elváltozások nem érzékelhetők. Azonban ma már van lehetőség az apró göbök eltávolítására úgy, hogy közben a here teljesen ép marad.

 A komplementer medicina alkalmazható-e ezen a területen?

– Igen. Régóta alkalmazom is. Mivel különbözőek vagyunk, többféle típusú gyógymód ajánlott. Fontos hangsúlyozni: egymás mellett, és nem helyett! A történelmi fejlődés során a nyugati és a keleti orvoslás nagyon eltérő utat járt be. Ám külföldi tapasztalataim megerősítettek, hogy a módszerem helyénvaló.

Végezetül arra kérlek, mondd el, hogy az életigenlésről mi jut eszedbe? Mit tanácsolsz a ma emberének, mi a lehetősége, hogy szép, fiatal, egyben egészséges maradhasson normál keretek és mértékek között?

– Divatos szóval az optimalizálást javaslom, régiesebb szóhasználattal, pedig az arany középutat, a mértékletességet, az önmegtartóztatást. Ahhoz, hogy a ma már leélhető, genetikusan belénk kódolt száznál több évet teljességben élhessük meg, ahhoz arra van szükség, hogy ne csak testben, hanem lélekben is egészségesek legyünk. Elegendő időt szórakozzunk, legyen örömteli elfoglaltságunk, teljesíthető célunk. A fizikai elváltozásokon könnyebb segíteni, de a lelkit nehezebb helyre tenni. Fontosnak tartom, hogy érdekeljen a saját biológiánk. Mindenre szánjunk kellő időt, adjuk meg a módját mindennek, evésnek, alvásnak, pihenésnek.

Mindennek rendelt ideje van, ahogy nagyszüleink idejében, vagy még régebbi időkben volt. Mert az elmondható, hogy ők jóval egészségesebben éltek, mint a mai x, y, z generáció. Talán nem utópia, a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás mindannyiunk által ismert gondolata.


Az interjú az eletigenlok.hu OnkoRádiójában “Beszéljünk a férfiakról!” c. elhangzott riport rövid szöveges, szerkesztett változata.

Kapcsolódó: TATAMI – Tapasztalatok, tanítások mindenkinek: Beszéljünk a férfiakról! – Interjú Dr. Erdei Edit urológus-andrológussal

eletigenlok.hu

Similar Posts