Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Kedvenc téli fűszereink nemcsak a forralt bort, a kompótot, vagy a gyümölcslevest teszik ízletessé, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontosak.

A szegfűszeg hatása

A jellegzetes illatú szegfűszeg gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is kiváló, szárított virágrügye olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek úgy támogatják az immunrendszert, hogy növeli a fehérvérsejtek számát. A “Syzygium aromaticum” fa virágának szárított bimbója, vagyis ismertebb nevén a szegfűszeg olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium, a nátrium és a cink.

Vitaminokban is gazdag, hiszen megtalálható benne a C vitamin, a tiamin, a riboflavin, a niacin, a folát, a B6-vitamin, a B12-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin, a D- vitamin és a K-vitamin is.

Mi van a fahéjban?

Másik téli kedvencünk, a fahéj, az ember által ismert legrégebbi fűszerek egyike. Érdemes rá figyelni, hogy a ceylonit nevezik az “igazi” fahéjnak, a legtöbb boltban kapható olcsó fahéj a kasszia fajtához tartozik, amiből nem érdemes nagy mennyiséget fogyasztani, mert kumarint tartalmaz, ami túladagolva káros lehet.

A ceyloni fahéj Srí Lankáról származik, ott már a XIII. század óta használják. Rengeteg jó tulajdonsága van: erős gyulladásgátló, vérnyomáscsökkentő, vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van. Szuper antioxidáns, ebben megelőzi a fokhagymát is.

Téli ételeink, italaink is elképzelhetetlenek nélküle, a fahéj az almalevesen, szilvalekváron, forralt boron kívül remekül illik a gabonakásákhoz süteményekhez, turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, de a fűszeres édes teákhoz, kakaóhoz, kávéhoz és forró csokihoz is.

A csillagánizs gyógyhatása

Az említett két fűszerünknél talán kevésbé ismert, de kihagyhatatlan a téli fűszerek közül a csillagánizs ((Illicium verum), ami a konyhában és a gyógyászatban is kedvelt. Az egyik legjobb vírusölő, hiszen a gyógyszeripar a csillagánizsból vett sikimisav kivonatot használja az oseltamivir előállításához, ami a Tamiflu alapanyaga.

Mire jó? Erősíti az immunrendszert, kiváló megfázásra, emésztési panaszokra, reumás fájdalomra. Ha teaként fogyasztjuk, a legegyszerűbb, ha a gyógynövény boltokban, vagy patikában kapható csillagánizs-teát választjuk, és ennek forrázatát isszuk, de házilag is készíthetünk belőle teát a következő eljárással. Felforralunk kb. 3 dl vizet, beleteszünk egy filter fekete-teát és 1 darab összezúzott csillagánizst. 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Fokozhatjuk az immunerősítő hatását, ha egy kis mézet is csurgatunk bele.

Forrás: edenkert.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts