Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. < 1 perc

Lehangoltnak érzed magadat télen, esetleg olyan típus vagy, aki nem szereti a nyarat? Az időjárás sokkal jobban befolyásolja a hangulatunkat, mint gondoljuk.

A berlini Humboldt Egyetem kutatói több mint kétezer német ember vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az embereket négy alapvető csoportba lehet sorolni: azokra, akiket nem befolyásol az időjárás vagy az évszakok, azokra, akik szeretik a nyarat, azokra, akik utálják a nyarat, végül azokra, akik szeretik az esőt.

Az is kiderült, hogy a gyerekek általában ugyanabba a típusba tartoznak, mint édesanyjuk, az azonban nem egyértelmű, hogy a kategóriák genetikai alapra vezethetők vissza, vagy tanultak. Bizonyos évszak- és időjárásfüggő depressziók egyik mögöttes oka a D-vitamin hiány. Létezik egy szezonális variáció, amely jól dokumentált –  nyilatkozta Sue Penckofer, a chicagói Loyola Egyetem professzora. Ezek a tünetek, köztük a kimerültség is, a D-vitamin mennyiségének kismértékű növelése enyhítheti, bár mivel a D-vitamin nagy mennyiségben toxikus, nem szabad túlzásba vinni.

Penckofer elmondta, hogy a D-vitamin hiány nem ritka jelenség télen, különösen a sötétebb bőrű emberek esetében. A professzor szerint sokan számolnak be arról, hogy D-vitamin kiegészítő szedésével javul kedélyállapotuk, és csökken a fáradtságérzésük.

Bár a D-vitamin nem az egyedüli ok, ez is egy figyelemre méltó tényező, amellyel érdemes foglalkozni az időjárás hangulatunkra gyakorolt hatásainak feltérképezéséért folytatott harcban. A tanulmány az Emotion szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts