Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

– rendhagyó a vizsgálatok tekintetében is

Szűrések népszerűsítésében a példamutatás nagyon fontos” – hangsúlyozta Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia kuratóriumi elnöke, aki személyes jelenlétével is nyomatékosította a megjelent 14-18 éves – a statisztikai számok szerint még gyerekeknek számító – fiatal utánpótlás sportolók számára a szűrések és az önvizsgálat fontosságát.

Ez alkalommal a szűrésünk kéthelyszínes volt, mivel szeptember 25-én a bőrgyógyászunk külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a KIMBA területén rendezett szűrőnapon. A bőrvizsgálatok „népszerűsége” miatt úgy döntöttünk, hogy szeptember 27-én A rák ellen… Alapítvány irodájában végezzük el a bőrdaganat szűrést.

A két helyszínen összesen 75 főnek 98 vizsgálatot végeztünk el. A nemek szerinti megoszlás 50-50% volt, a nők és férfiak tekintetében kiegyenlített volt a részvétel. A korosztályi megoszlásban a nagyátlagban megszokott statisztika született: 18-24 éves korosztály nem volt vizsgálaton, 25-44 éves korosztály 20%, 45-64 évesek közül 50, az idősebbek közül 30% vett részt. A 21 fő gyerek részvétele viszont eltért a megszokott statisztikától.

A KIMBA területén 37 fő – ebből 15 fő gyerekkorú sportoló – vett részt kétféle szűrésen.

Szájüregi rákszűrés tekintetében a 15 fő fiatal sportoló esetében a szájüregi rákszűrés nem volt értelmezhető, mivel ahogy Dr. Mensch Károly fogorvos elmondta „irodalmi ritkaság” ebben a korosztályban szájüregi daganat előfordulása, így a vizsgálat másra irányult. Esetükben a szakorvos a megelőzés fontosságát, a fogápolás mikéntjét és az önvizsgálat egyes módozatait ismertette.

A felnőtt lakosság körében elvégzett szájüregi vizsgálat során rosszindulatú daganatot nem talált, egy-két esetben talált rákmegelőző állapotot, őket megfelelő információkkal ellátta, további vizsgálatokra küldte.

Az InBody vizsgálat eredményei között Juhász Edit életmód-tanácsadó kiugróan rossz értékek nem voltak. Az utánpótlás sportoló fiatalok közül csak 1 főnek végzett InBody vizsgálatot, mert a többieknek ezt a mérést a felvételi eljárás alkalmával a KIMBA elvégeztette.

A rák ellen… Alapítvány irodájába 53 fő felnőtt és 6 gyerek jött el szüleivel bőrvizsgálatra. Rosszindulatú daganatkiszűrés nem volt, daganatmegelőző állapotot talált néhányat Dr. Szulágyi-Kovács Adrienn bőrgyógyász. Az érintetteket további vizsgálatra javasolta, volt 2-3 eset, akiknél ambuláns sebészeti eljárás során eltávolítást javasolt. A gyerekek esetében negatív volt a vizsgálati eredmény.

A vizsgálaton részt vett egy magánklinikán dolgozó gyógytornász hölgy, akinek nagyon tetszett a szűréseink eredménye, jövőbeli terveink, ezért tárgyalásokba kezdett egy 2022. évi őszi szűrés megvalósításáról budapesti kerületben.

Hagyományaink szerint mindkét csepeli helyszínen részt vett érdeklődőket megajándékoztuk Béres Cseppekkel, Életigenlők magazinokkal és Visegrádi vizekkel.

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts