Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A rák ellen… Alapítvány rákszűréseinek közkedvelt színfoltja a reformétel kóstoltatás. Idén tavasszal két helyszínen – Gyöngyösön április 29-én, és Pécsen május 13-án – kóstolhatja meg a szűrésekre érkező közönség Jenei Tamás séf friss tavaszi falatkáit és hideg krémlevesét.

LIME-OS JOGHURTOS EPERKRÉMLEVES

Hozzávalók
20 dkg friss eper, 1 db lime/citrom, 20 dkg görög joghurt, méz, 1 gr vanília rúd, tejszín

a díszítéshez
citromfű/menta

Elkészítés
Az epret megmossuk, megtisztítjuk. A vanília magokat kikaparjuk, a lime levét kifacsarjuk. Az epreket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a többi alkotót, majd egyneművé mixeljük, a tejszínnel a kívánt sűrűséget állítjuk be.

TAVASZI SALÁTA ZÖLDSPÁRGÁVAL, FÜSTÖLT LAZACCAL

Hozzávalók
5 dkg zöldspárga, 5 dkg füstölt lazac, 5 gr medvehagyma/újhagyma, 5 dkg sörretek, 5 dkg kígyó uborka, 5 dkg koktél paradicsom, 2 gr petrezselyemzöld, 2 gr friss kapor, 3 cl szezámmag olaj, citromlé, világos szójaszósz, pácolt gyömbér, barnacukor

Elkészítés
A zöldspárgát, sörretket tisztítjuk. Az előkészített zöldségeket, füstölt lazacot, kis kockára vágjuk. A kaprot, petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd összeállítjuk a salátát. Citromlevet, szójaszószt, barnacukorral összekeverjük, hozzáadjuk a szezám olajat, majd ízesítjük vele a salátát.

FÜSTÖLT SAJTOS-CSALÁNOS PARAJKRÉM TÉSZTAKOSÁRBAN

Hozzávalók
5 dkg friss spenót, 5 dkg friss csalán, 2 dkg vaj, 1 dkg fokhagyma tisztítva, só, őrölt feketebors, őrölt szerecsendió, 10 dkg füstölt sajt, 5 cl tejszín, 4 db tésztakosárka

a díszítéshez
friss csíra, piros kápia paprika

Elkészítés
A mosott csalánt forrásban lévő vízbe tesszük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Vajat olvasztunk, hozzáadjuk a mosott spenótot, csalánt, majd magas hőfokon elfőzzük a levét. Ekkor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadagoljuk a reszelt sajtot, a tejszínnel pedig a sűrűségét szabályozzuk. A lehűtött krémet habzsákba töltjük, majd a tésztakosárba nyomjuk. Csírákkal, kápia paprikával díszítjük.

TÖKMAGOS POGÁCSA, GORGONZOLÁS ZELLERKRÉMMEL TÖLTVE

Hozzávalók
a tökmagos pogácsához
10 dkg finomliszt, 5 dkg vaj, 5 dkg tejföl, 5 gr élesztő, só, tojás, tojássárgája a kenéshez tisztított tökmag

a gorgonzolás zeller krémhez
10 dkg zellergumó tisztítva, 5 dkg vaj, 2 dkg gorgonzola, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

a díszítéshez
metélő hagyma, metélő fokhagyma

Elkészítés
A pogácsa alkotóit, a tökmag kivételével, összedolgozzuk. Hűtőbe téve, egy éjszakán át kelesztjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapírral fedett tepsin kelesztjük. Tojássárgájával lekenjük, tökmaggal szórjuk, majd előmelegített sütőben, 210 fokon készre sütjük. A tisztított zellert daraboljuk, olvasztott vajon, fedő alatt, puhára pároljuk. Sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a gorgonzolát, majd botmixerrel pürésítjük. A pogácsákat kettévágva, megtöltjük a krémmel és díszítjük a metélő hagymákkal.

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts