Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus: a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban igen kellemetlen lehet.

Teljesen normális, ha a nagy melegben vagy egy keményebb edzés után verejtékezni kezdünk. De ha mindenféle megerőltetés nélkül is extrém módon izzadunk, akkor már hiperhidrózisról beszélhetünk. A probléma okairól és megoldásairól dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Természetes vagy kóros izzadás?

A testünkben működő kétféle verejtékmirigy közül a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak, a háton jóval kevesebb van. Az apokrin-, vagyis az illatmirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén helyezkednek el, számuk jóval alacsonyabb.

A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy a felelős, amelynek stressz hatására fokozódik a tevékenysége. És bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei és egyes ételek, italok, gyógyszerek vagy a ruhából kioldódott anyagok okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség remek táptalajt teremt a baktériumoknak.

A dezodorok pedig csupán a baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik magát az izzadást. Ezzel szemben az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, de akár verejtékmirigy-gyulladás is kialakulhat.

A fokozott verejtékezés okai

Becslések szerint a lakosság legalább 1 százalékát érinti a kóros izzadás, amely lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza, vagyis minél kellemetlenebbül érezzük magunkat az izzadás miatt, annál erősebben fogunk izzadni.

A hiperhidrózisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott verejtékezés – az egész testen vagy csak bizonyos részeken. Az egész test izzadása mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják, például a szteroidok vagy a szalicilátok. Jellemzően a tenyér és a talp izzad feszültség, stressz esetén. Ugyanakkor a hiperhidrózis mögött sokszor semmiféle orvosi ok nem mutatható ki, ilyenkor úgynevezett idiopatikus, vagyis ismeretlen eredetű túlzott izzadásról beszélünk.

Mi a megoldás?

Nem mindegy, mivel mosakszunk. A lúgos szappanok, tusfürdők ugyanis rontják a bőr savas kémhatását, így könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok. Ezért inkább az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használata javasolt. Ha az izzadást stressz okozza – és kizárhatók a belgyógyászati betegségek -, akkor érdemes kipróbálni néhány stresszoldó módszert, például a jógát vagy a meditációt. Súlyosabb esetekben azonban akár nyugtatókra vagy antidepresszánsokra is szükség lehet.

Elsősorban a hónalj túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botox injekció is. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A nagyon pici tűvel végzett, hónaljanként 20-30 szúrással járó kezelés minimális kellemetlenséggel jár, aminek enyhítésére kezelés előtt érzéstelenítő krémmel kenik be a bőrt. A beavatkozás körülbelül 20 perces és csak igen ritkán van mellékhatása. Az injekció beadása után 3-5 nappal kezd érvényesülni a hatás, két hét alatt pedig kialakul a kívánt eredmény. Az izzadásgátló hatás általában 8-10 hónapig tart, ezután a kezelés biztonságosan megismételhető.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts