Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A növényi olajok rendkívül egészségesek, lehet őket használni sütés és főzés során, de saláták ízesítésére is kiválóak. A növényi olajok használata számtalan előnnyel jár. Többek között csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, jobb anyagcserét és emésztést biztosítanak.

A növényi olajok különböző tápanyagokat tartalmaznak, a legtöbb olaj tartalmaz omega-3, omega-6 zsírsavat és E-vitamint is.

A sáfrány-, a búzacsíra-, a napraforgó- vagy a mandulaolaj kitűnő forrása az A- és az E-vitaminnak. Mindkettőnek kiemelkedő szerepe van a sejtek védelmében. Az E-vitamin javítja az immunrendszer működését, serkenti az emésztőrendszert, a test szövete, a bőr számára is védelmet nyújt, nem beszélve arról, hogy a szem és a máj egészségét is védi.

A növényi olajok többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaznak, amelyek csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, illetve csökkenteni tudják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az E-vitaminban gazdag olajok minimalizálják a vérrögök kialakulásának kockázatát, így nyújtva védelmet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

A növényi olajok tehát omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Mivel ezt a szervezetünk nem termeli, így táplálékok útján szükséges azokat a szervezetünkbe vinni. A test egészséges működéséhez alfa-linolénsavra is szükség van, amely egy omega-3 zsírsavtípus, megtalálható a szója- vagy a lenmagolajban.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért nagyon ajánlatos azoknak a személyeknek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, mert ezek a betegségek általában valamilyen gyulladás talaján jönnek létre. Omega-6 zsírsavra is szüksége van a szervezetünknek, viszont ha hosszú távon csak ilyen zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe, az okozhat a szervezetben gyulladást, ezért ezeknek a zsíroknak az 1:1 arányú bevitelére kell törekednünk. Amennyiben túl sok omega-6 zsírsavban gazdag ételt fogyasztunk, nemcsak krónikus, hanem autoimmun betegségekkel is számolnunk kell.

A kókuszolaj hajhullás ellen is nagyon hatásos, sőt a korai öregedést is megelőzhetjük a segítségével.

A sáfrányos szeklice olaja linolsavat és olajsavat is tartalmaz. Ez az olaj segít az elhízás, a cukorbetegség elleni harcban és az immunrendszert is fellendíti.

A földimogyoróolaj segít a koleszterinszint csökkentésében, illetve a vérnyomás szabályozásában is részt vesz.

A szezámolaj ásványi anyagokban – cink, réz, kalcium, magnézium – gazdag, illetve egy aminosavat, tirozint is tartalmaz. Ez az olaj csökkenti a gyulladást a szervezetben és halványítja az öregségi foltokat.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts