Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A zöldbab az egyik kedvenc zöldség. Amellett hogy finom, nagyon egészséges is. Ez a hüvelyes ugyanis tele van értékes rostokkal, amelyek könnyen eltelítenek, így egy-egy étkezés alkalmával nem eszünk annyit. A zöldbab magas rosttartalma azért is nagyon hasznos, mert hozzájárul ahhoz, hogy étkezés után ne emelkedjen meg drasztikusan a vércukorszintünk. Az ingadozó vércukorszint ugyanis 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A zöldbab és a rostok

A zöldbab egy olyan hüvelyes, amely tele van rostokkal, ami közvetlenül hozzájárul a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintjének csökkenéséhez. Ez a finom zöldség ezzel támogatja a szív egészségét és hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához, illetve csökkenti a gyulladás kialakulásának a kockázatát is. Érdemes a friss zöldbabot előnybe részesítenünk, mivel a konzerv zöldbab sok sót tartalmaz, amely nagy mennyiségben fogyasztva ártalmas lehet az egészségre.

A zöldbab és a tápanyagok

A zöldbab gazdag forrása a folátnak, amely elsősorban a terhes nők számára fontos vitamin, hiszen hozzájárul a fejlődési rendellenességek kialakulásának megakadályozásához.

A zöldbab C-vitaminban is gazdag, mely védelmet jelent az oxidatív stresszel szemben. A C-vitamin ellátja az immunrendszer védelmét is, illetve szerepe van a kollagén képződésében, de a sebek gyorsabb gyógyulását is elősegíti.

A zöldbab A-vitamin-tartalma is kiemelkedő. Ez a vitamin nemcsak az immunrendszer számára fontos, de támogatja a szemünk egészségét is.

Fokhagymás-petrezselymes zöldbabsaláta

Hozzávalók

  • 35 dkg zöldbab
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy csokor zöldpetrezselyem
  • pirított dió
  • 1 zöldpaprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 lime frissen facsart leve

Elkészítése

Roppanósan puhára főzzük meg a zöldbabot, közben egy serpenyőben pirítsuk meg a diót is. Aprítsuk fel a fokhagymát és a petrezselymet, majd keverjük el az olívaolajban. Lehet beletenni fűszereket, de a fokhagyma és a lime önmagában is nagyon pikáns ízt ad a salátának. Öntsük a petrezselymes és a fokhagymás olívaolajat a zöldbabra, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon a csíkokra vágott paprikát és azt is adjuk a salátához. Szórjuk meg a salátát frissen facsart lime levével és pirított dióval.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts