Egy éve már, hogy Rozit örökbe fogadta a Vigyél Haza Alapítványtól Azurák Csaba és családja. Az egyéves kislányt tavaly januárban mentette az alapítvány az Illatos útról. A kedves, könnyen barátkozó kiskutya kissé elhanyagolt külseje még meglepetéseket tartogatott, de már az első látogatáskor felismerték a lányok, Hanna és Zsófi a rejtett kincset. A szülőknek, Grétának és Csabának „csak” szentesíteniük kellett a döntést: jöhet a kutyus!

Egy évvel ezelőtt az életünk megváltozott. Többek vagyunk, mert Rozi nem csak az otthonunkba, de az életünkbe is végérvényesen beköltözött. Nem gondoltuk, hogy lakásban fogunk kutyát tartani. A józan eszünk tiltakozott lányaink egyre fokozódó kutyalobbija ellen, de volt egy pont, amikor Csabival egymásra néztünk, és azt mondtuk, hogy nem lehetünk ennyire szőrös szívű szülők, megoldjuk valahogy. Amiben biztosak voltunk, az az volt, hogy mentett kutyát szeretnénk. A Vigyél Haza Alapítvány munkáját már régóta követtük és tudtuk, hogy nagy odafigyeléssel gondozzák a hozzájuk került kóborkákat.

Rozi első látásra szerelem volt nekem és a lányoknak, Csabi szimpátiájáért picit meg kellett küzdenie. Neki voltak fenntartásai a loncsos bundája és a szobakutyának nem mondható mérete miatt is, de végül Rozi mindenkit lehengerlő tekintetének ő sem tudott ellenállni, így innentől nem volt több kérdés – befogadtuk Rozit, aki hatalmas szeretetével és nagyon alkalmazkodó természetével meghálálta a bizalmunkat.

Az első pillanattól kezdve jámbor kezesbárányként viselkedik, szereti, ha együtt van a család, a nagy közös hétvégi séták a kedvencei, imádja a Margit-szigetet. A kisebb kutyákkal remekül kijön, a nagyobbaktól tart, őket nagy ívben kerüli, vagy megugatja. Ezen dolgoznunk kell még, de igyekszünk oldani ezt a félelmét. Imád autózni, így bárhová vihetjük magunkkal. A környékünkön, a sétáknak köszönhetően sok új kutyás cimborát ismertünk meg, igaz legtöbbjüket a kutyája nevéről „azonosítjuk”, de mind nyitott, kedves emberek. Rozi hamar kedvenc lett.

Az örökbefogadás óta kiderült pár dolog az előéletéről. Egy szlovákiai nyomda fogadta be télre a kis csavargót, ahol gondját viselték és Bözsinek nevezték el. Mígnem egyik este felugrott egy teherautóra és Budapest 8. kerületében, a plató felnyitásakor eliszkolt nagy ijedtségében. Ott fogta be az Illatos úti menhely, majd a Vigyél Haza Alapítvány vette gondozásába, a megfelelő oltásokkal ellátva, ivartalanítva költözött hozzánk, a mi nagy szerencsékre.

Februárban volt egy éve, hogy első számú kedvencünk lett és nem csak nekünk, de a környezetünkben élőknek is. Gondoskodik a rendszeres mozgásunkról, karbantart bennünket. A gyerekeknek is remek stresszoldás az iskolából hazajövet, hiszen első dolguk az ő gyömöszölése, amit hatalmas puszikkal és farokcsóválással viszonoz. Hihetetlenül intelligens kislány, aki pillanatok alatt megszerettette magát. Összehaverkodott a tengerimalackákkal, érdeklődve szagolgat mindent, de sosem tolakodva.

A lakásunkban bárhová mehet, a legnagyobb természetességgel jár-kel, mintha mindig is itt élt volna köztünk. Amire az első perctől megtanítottuk, hogy az ágyba és a kanapéra nem ugorhat fel – ezt hellyel-közzel be is tudja tartani. Ami a lányok szobáiban történik, azt titokzatos homály fedi. Mindenesetre elmondhatjuk, hogy Rozi rengeteget ad, mi pedig nem győzünk eléggé hálásak lenni, hogy egy ilyen klassz kutya sodródott hozzánk. Egy éve a jelmondatunk: minden családnak kutyát!

Bártfai Gréta

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek