Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Aki napi szinten küzd súlyos szorongásos tünetekkel, tudja, hogy mennyire negatív hatással lehet a folyamatos feszültség a mindennapjaira. Ráadásul vannak dolgok, amelyekre ha nem figyelünk, csak még nehezebbé tesszük a saját életünket. Ellenben ha észben tartjuk és kerüljük ezeket, akkor egyszerűbbé válhat az életünk.

Ha újra és újra végiggondolunk egy helyzetet vagy egy problémát, és minden elemét ízekre szedjük, hogy megértsük, irányítani tudjuk, akkor egy idő után ellentétes hatást érünk el.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a folyamatos rágódás sokkal rosszabbá teszi a kedélybetegséget és a depressziót. Szakértők azt javasolják, hogy bármivel vagy bárkivel is van gondunk, próbáljunk meg beszélni róla, és megkeresni a megoldást, vagyis valamilyen módon az elmélkedés helyett inkább szavakkal és tettekkel reagáljunk. Ezen felük pedig igyekezzünk, hogy megértsük: nem irányíthatunk mindent.

Ne ellenőrizzük állandóan az e-mailjeinket!

Amióta telefonról is figyelhetjük a levelezésünket, egyre több ember kényszeresen rájuk néz munkaidőn kívül is, ami kis túlzással olyan, mintha egész nap nem állnának fel a munkaasztaluktól. Ha nem arról van szó, hogy valamilyen létfontosságú üzenetre várunk, munkaidő után még legfeljebb egyszer nézzünk rá a mailjeinkre, mert ha agyunk nem tud kikapcsolni, akkor sokkal feszültebbek leszünk. Ráadásul, ha este az ágyban is a telefonunkat nézegetjük, még az alvással is gondjaink lehetnek, ami szintén nagyon rossz hatással van a kedélybetegségek intenzitására.

Ne hagyjuk ki az edzéseket!

A depresszió, a szorongás és a hasonló kedélyzavarok egyik legjobb ellenszere a rendszeresség: rendszeres alvás, rendszeres testmozgás és rendszeres, egészséges táplálkozás. Ezek mind nagyszerű hatással vannak a mentális állapotra. A sport során a testünkben dopamin és szerotonin szabadul fel, amelyek természetes kedélyjavítók. Akik valami miatt hirtelen abbahagyják a rendszeres mozgást, a váltás már önmagában is kiválthat kisebb mértékű szorongást, depressziót.

Ne töltsünk túl sok időt egyedül!

Akiknek stabil baráti körük van, általában sikeresebben birkóznak meg mindenféle mentális problémával: a szorongással, depresszióval küzdőknek ugyanis nem tesz jót a magány és az elszigeteltség. Próbáljunk meg minél többször társaságba járni, minél több dologgal elterelni a figyelmünket, és bármennyire úgy érezzük is, hogy nincs kedvünk kitenni a lábunkat a lakásból, vegyünk erőt magunkon. Ne mondjunk le sem családi, sem baráti meghívásokat. Emberek között lenni nagyon jó hatással van a pszichére.

Forrás: prevention.com

Életigenlők.hu

Similar Posts