Lassan elmúlnak az év végi ünnepek. Pár órája fejeződött be a 2019-es év, vele egy évtized is lezárult. Az ünnepi fényekben bizonyára kaptunk elegendő belső töltekezést, a pihenéseink minőségiek voltak. Valószínű jutott idő az év végi csendesebb időszakokban arra is, hogy jóérzéssel, örömmel tekintsünk az elmúlt évre, az elért eredményekért hálásak legyünk, az esetleges eredménytelenségeket is megfelelően értékeljük. Az őszinte szembenézéstől, a hálánktól és a megfogalmazott céljainktól függ milyen lesz az idei évünk.

Mától egy újabb kört kezdett meg a Föld a Napunk körül. Holnaptól az újév, az új évtized mindennapjai kezdődnek meg.

Ma még kicsit benne tartjuk magunkat a jókívánságok terében, saját és mások kívánságait, fogadalmait olvasgatjuk. Újévi koncerteket hallgatunk, nézünk, ezernyi villódzó, humoros vagy elgondolkodtató videóüzenetet küldünk-kapunk. Sok bölcsesség, jókívánság olvasható e-mail, chat és sms formájában, posztolásokban, közösségi médiafelületeken. Virtuálisan. Egyik szebb-igazabb, mint a másik. Ez jó. Még jobb személyesen. Szemtől-szemben, egy ölelés kíséretében elmondani ugyanezeket a szép gondolatokat.

Jókívánságot mondani, köszöntőt fogalmazni itt az Életigenlők médiaportálon, majd az új év első, nyomtatott magazinjának első oldalán öröm, megtiszteltetés és egyben felelősség is.

Természetesen, ahogy a portálnak, ezeknek a soroknak is az a célja, hogy életigenlésre buzdítson, kedvet ébresszen az egészséges életre, a rákellenes életmódra, a mindennapok küzdelmeire. Cél az is, hogy bátorítson a párbeszédre, rámutasson az emberi kapcsolatok fontosságára, az őszinte, nyílt kommunikációra.

Hiszek az emberi kapcsolatokban. Alapjaiban hiszek a jóságban. Hiszek a szembenézés varázsában és a kézfogások eredményességében, a kimondott szavak súlyában, a mögöttük lévő hitelességben, a felelősségvállalásban. És mindennél többre tartom – a látszatvalóságok és a felszínesség helyett – a türelemmel kivárt eredményeket, a mélyen rejlő összefüggéseket.
Hiszek a lényegben. Azonban tudom, hogy a felszínre hozatalához és közvetítéséhez katalizátorok kellenek. Mindenhol – kis közösségekben,  nagyobb társadalmi összefüggésekben és az egyéni emberi kapcsolatokban is – kellenek az ügymenedzselők, a közvetítő szerepet felvállalók.

Hiszem, hogy a civil szervezetek és a média a közjó, a társadalmi jólét, a jótékonyság ügynökei lehetnek. Lobbisták ők. Ügyeket menedzselnek törvényalkotói, gazdasági, szakmai, közösségi és egyéni szinteken.

Az utóbbi években visszatérően feltettem egy kérdést: a jótékonyság szívügy vagy üzlet? Az én véleményem szerint: mindkettő, de szétválasztva. A jóság és az egyéni jótékonyság az szívügy. A cégek, valamint a média társadalmi felelősségvállalása az a közjóhoz is hozzájáruló üzlet. Nemes üzlet. Egy lényeges közös van bennük: emberi döntések állnak mögöttük. Ezeket katalizálni kell.

Elkötelezett egyéneknek kell részt vállalni abban, hogy az együttműködések kölcsönösek és eredményesek legyenek. És persze végtelen hit is kell abban, hogy a folyamatok jó irányba haladnak, hogy elismerjük és szeretjük egymást nemcsak jókívánságok szintjén, nemcsak virtuális színtereken, hanem szemtől-szemben is. Ehhez a személyes kapcsolatok építésére, a párbeszédek elmélyítésére buzdítok!

2020 egy fontos év A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány életében. 35 éves a szervezet, és ezt a jubileumi évet azzal ünnepeljük, hogy még több fórumon, még több féle eszközzel hirdetjük a főüzenetünket: A rák megelőzhető. A daganatos betegség gyógyítható.

A hogyanokat konferenciákon, kerekasztal-beszélgetésekben, rádióműsorokban, videó tudósításokban, szűrőrendezvényeken, év végi fesztiválon, jubileumi könyvben, Életigenlők magazin online és offline formátumában terjesztjük: „35 éves jubileumi eseménysorozat – 35 megmozdulás a rák ellen” címmel.

Számítunk minden életigenlő olvasóra, szimpatizánsra, együttműködő partnereinkre országszerte, hogy együtt tegyük szerethetővé a rákellenes életmódot.

A rák ellen… Alapítvány kuratóriuma és munkatársai, valamint az Életigenlők magazin szerkesztői nevében is minden kedves Olvasónak, Partnereinknek derűvel, egészséggel teli, életigenlő új évet kívánok!

Szeretettel,

Vajda Márta
A rák ellen… Alapítvány igazgatója
Életigenlők magazin főszerkesztője

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek