Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, MMS néven ismert csepp – figyelmeztet közös közleményében a tisztifőorvos és a kormányhivatal.

Az interneten beszerezhető MMS (Miracle Mineral Solution, “csodálatos ásványi oldat”) elnevezésű készítményt súlyos megbetegedések – például HIV és rák – esetén javasolják forgalmazói, az országos tisztifőorvos azonban azt ajánlja, hogy az emberek ne használják.

Halált is okozhat a készítmény

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 18 ország esetében tud káros hatásokról a szer használatához kötődően, köztük súlyos következményekről és halálos kimenetelű esetről is. Magyarország egyelőre nincs ezen országok között, de a szer itthon is elérhető.

A WHO 2010 után másodszor is figyelmeztetést adott ki az internetes felületeken forgalmazott MMS elnevezésű szerrel kapcsolatban. A termék a nátrium-klorit (NaClO2) 28 százalékos oldata, amelyet általában aktiváló folyadékkal – legtöbb esetben citromsavval, de sósavval, lime- vagy citromlével, illetve ecettel – együtt is forgalmaznak. A terméket árusítók állítása szerint az MMS és az aktiváló folyadék együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, amelynek számos, tudományosan nem igazolt gyógyító hatást tulajdonítanak.

Súlyos tüneteket okozhat

A weboldal szerint szájon át, beöntéssel, esetleg fülben vagy bőrön keresztül felszívódó típusokat is árusítottak. A szer súlyos tüneteket okozhat, többek között torokfájást, hányást, tartós hányást, hasmenést, hasi görcsöt és dehidratációt. Súlyosabb esetben methemoglobinémiát (a hemoglobin vasionjának átalakulása miatt csökkent oxigénmegkötő képesség következtében fellépő légzési nehézség, illetve fulladás), hemolízist (a vörösvértestek szétesését) és veseelégtelenséget is előidézhet a szer használata – figyelmeztetnek a hatóságok.

“A termék használata fokozott egészségügyi, forgalomba hozatala pedig közegészségügyi veszélyt hordoz” – írták. A WHO-nak viszont tudomása van egy MMS2 nevű termék árusításáról is, ez kalcium-hipoklorit port tartalmazó kapszula. Az ezzel kapcsolatos megbetegedésekről egyelőre nem tudnak.

Kapcsolódó: Veszélyes szer az interneten – MMS

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts