Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A bőrünk, hajunk és a körmünk is jelzi, ha valami nincs rendben a szervezetünkben. A köröm állapotából, formájából, hosszúságából, színéből, állagából több betegség diagnosztizálható, közöttük több súlyos is.

Vegyük sorra a körmökön árulkodó jeleket

Apró bevérzések a körmökön

Ezek a kis barna vagy vörös vonalak a köröm alatt apró érszakadásokat jeleznek, ami gyakran előfordul. Azonban, ha azok megjelennek minden köröm alatt, akkor már jelezhetnek pszoriázist, lupust, vagy akár a szívbetegségeket is.

Barázdák (Beau-vonalak) a körmökön

Ezek a vízszintes bevágások a körmökön azután jelennek meg hogy a köröm sérülést szenvedett, de utalhatnak betegségre is. Beau vonalak megjelenésével járhat például cinkhiány, az olyan magas lázzal járó betegségek, mint a kanyaró vagy a mumpsz, vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség.

Sárga, elszíneződött körmök

A körmök sárga elszíneződése utalhat tüdőbetegségre vagy a nyirokfolyadék felhalmozódására, jelezhet májzsugorodást, de erős vegyszerek használata által is előfordulhat.

Dobverő alakú körmök

A dobverő alakú körmök jelezhetnek fibrózist ( egyfajta tüdőbetegség) azbesztózist, és egyéb tüdőbetegségeket is.

Kanál alakú körmök

A Mayo Klinika szerint a kanál alakú körmök – esetén a köröm megpuhult és úgy deformálódott hogy megáll benne egy csepp víz – ez jelezhet vashiányt, de utalhat a máj betegségére, szívbetegségre vagy pajzsmirigy alulműködésre.

Barnás-feketés vonalak a körmökön

Lehet sérülés általi bevérzés következménye. Ám ha a folt nem nő le a körömmel együtt, alakja és színe változik, lehet melanomára utaló jel. Ebben az esetben azonnal forduljon bőrgyógyászhoz!

Berepedt, rétegesen felváló körmök

Ásványianyag- és vitaminhiányra utal, de lehet a pajzsmirigyműködés zavarának jele is. Érdemes cinket, kalciumot, vasat szedni ilyen tünetek esetén.

Szemcsés körmök

Csekély mélyedések esetén nem jelentenek komoly problémát, de lehet pszoriázisra ( pikkelysömör) artritiszre ( izületi betegség) vagy alopeciára (foltos hajhullás) utaló jel is a Mayo Klinika diagnózisa szerint.

Megvastagodott körmök

A megvastagodott körmök nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot, általában gomba okozza az elváltozást, de gyakran együtt jár az öregedési folyamatokkal is, valamint ha hosszú távon erős nyomás helyeződik a körmökre rossz cipőválasztás miatt. Érdemes eltávolíttatni orvos segítségével, ha már túlságosan megvastagszik.

Fehér vonalak (Muehrcke vonalak) a körmökön

Jelezheti a körömágy betegségét, de utalhat cinkhiányra, gyomor- vagy bélbetegségre utaló jel. Előfordul a máj vagy a vese károsodása esetén is, leginkább kemoterápiás kezelések után.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts