Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A gyógyszertárban kapható és az orvos által receptre írt fájdalomcsillapítók lehet, hogy rendkívül gyorsan hatnak, de az emberi szervezet gyorsan hozzájuk is szokik, és egyfajta addikció alakulhat ki. Nem is beszélve arról, hogy egy idő után ezek a fájdalomcsillapítók egyáltalán nem hatnak, mert a szervezet hozzászokik az adott fájdalomcsillapítóhoz, illetve a benne lévő hatóanyagokhoz, így a bevitt gyógyszerek rendkívül káros hatással lehetnek az emberi egészségre.

A fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban kutatásokat is végeztek. Több vizsgálati eredmény is azt támasztotta alá, hogy egyes fájdalomcsillapítók lehet, hogy csillapítják a fájdalmat, azonban komoly pszichikai hatást okozhatnak. Többek között az ember érzelmeire hatnak negatívan, illetve nagymértékben rombolják az ember empátiás készségét.

A fájdalomcsillapítók letompítják az emberek érzékeit és az érzékenységük is jelentősen lecsökkenhet más emberek irányába. Pedig az empátiának nagyon fontos szerepe van a szociális interakciók során. Hiszen ez segít abban, hogy átérezzük a másik fájdalmát és beleéljük magunkat a helyzetébe. Így nemcsak tanácsot tudunk könnyebben adni az illetőnek, hanem segíteni is biztosabban fogunk, hiszen egy empatikus személy tudja mennyire fontos, hogy egy nehéz élethelyzetben legyen kihez segítségért fordulni és legyen kire támaszkodni.

Az empátia velünk született dolog. Ha valaki megreked a személyiségfejlődés során, akkor elképzelhető, hogy nem lesz meg benne ez a készség, képesség. Habár az empátiát is lehet valamilyen szinten tanulni, de ez általában belülről jön. Van, akinek kevesebb, van, akinek több jut belőle. Léteznek olyan segítő szakmák, ahová általában olyan embereket alkalmaznak, akik magas fokú empátiás készséggel bírnak. Mert csak az a személy tud igazán segíteni egy bajba jutott embernek, aki magas fokú empátiás készséggel rendelkezik. Azonban a fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek elnyomják az empátiás érzéseket, és aki gyakran szed ilyen hatású gyógyszereket, kevésbé is veszi észre, ha a másik ember lelki segítségre szorul.

A kutatók egyelőre még vizsgálják, hogy ezek a fájdalomcsillapítók mennyire veszélyesek a pozitív érzelmekre, de az eddigi humán vizsgálati eredmények azt támasztják alá, hogy bizony negatívan hatnak az empátiás készségekre.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts