A rezveratrolról bizonyára sokan hallottak már. Ez egy természetesen előforduló zsírban oldódó vegyület és antioxidáns is egyben, amely nagyon hasznos, hiszen jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.
A rezveratrol a szőlő magjában és héjában található meg nagyobb mennyiségben. Nemcsak a szőlő, hanem a vörösbor és a sötét bogyós gyümölcsök, például az áfonya is nagy mennyiségben tartalmazza. A szőlő a zöld teához hasonlóan igen gazdag polifenol vegyületekben, amelyek kiemelkedő gombaellenes hatással rendelkeznek.
Védi az agyat és az idegrendszert
A rezveratrol egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy átjutva a vér-agy gáton segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a különféle káros hatásoktól. Ez a vegyület védi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól, segít fenntartani a szív egészségét, biztosítja a normális vérnyomást, támogatja az artériák rugalmasságát, csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és ezzel minimalizálja a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait.
A rezveratrol az izmok egészségét is támogatja, emellett elősegíti a fogyást és a BMI-index csökkenését. A rezveratrol úgy idézi elő a vérnyomás csökkenését, hogy segíti az erek pihentetését, illetve megnöveli a nitrogénmonoxid-termelést a szervezetben.
Pozitív hatás a vérzsírokra
A rezveratrol-kiegészítők pozitív hatással vannak a vérzsírokra is. A rezveratrol a koleszterinszintre is hatással van, mégpedig úgy, hogy csökkenti annak az enzimnek a hatását, amely a koleszterintermelést szabályozza. Antioxidánsként az LDL-koleszterin oxidációját is csökkenti. Az LDL-oxidáció pedig hozzájárul a plakkok felhalmozódásához az artériák falában.
A rezveratrolnak kiemelkedő az agyvédő hatása is. Például a rendszeresen és mértékkel fogyasztott vörösbor segíthet lassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. Ez részben a rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának tudható be. A vegyület elindíthat egy olyan eseményláncot is, amely az agysejteket védelmezi meg a károsodástól.
A rezveratrol antioxidáns vegyületei védelmet jelenthetnek az oxidatív stresszel szemben, amely a cukorbetegség egyes szövődményeit is okozhatja.
Gyulladáscsökkentő hatással is bír
A vegyület segít a gyulladás csökkentésében is. Ezzel hozzájárul a krónikus betegségek, például a cukorbetegség megelőzéséhez. Emellett segít metabolizálni a glükózt, ami csökkenti a vércukorszintet.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!