Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az apiterápia a méhészeti termékek – méz, virágpor, propolisz, méhpempő, méhméreg – gyógyító célú felhasználását jelenti. Ezek a méhek által előállított termékek koncentráltan tartalmazzák a növények, a növényi drogok hatóanyagait, a méhek anyagcseretermékeivel, speciális enzimjeivel és hormonjaival keverten. Rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését.

Apiterápiás termékek

Méz

A virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. Kedvező és sokoldalú hatását már az ókori egyiptomiak is ismerték: mézkenőccsel kezelték a sebeiket. Mai ismereteink alapján a méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (elsősorban C- és B-vitamin, folsav és nikotinsav), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket. A lépesmézben lévő viasz fokozza a méz hatékonyságát nyálkahártya-gyulladások, illetve immungyengeség esetén. Legjelentősebb felhasználási köre: szívbetegségek (szívgyengeség), gyomorhurut, légcsőhurut, endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), sebek.

Virágpor

Különböző színű szemcsés anyag, amely magas biológiai értéke folytán jelentős energiaforrás, nemcsak a méhek, de az ember számára is. Fontos fehérjeforrás, mivel a 22 aminosavból mintegy 20-at tartalmaz. Erősítő, roboráló hatása a speciális fehérjetartalmán túlmenően a magas ásványianyag tartalmával is összefügg. Elsősorban vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt található benne. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést, erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatású.

Propolisz

A propolisz görög eredetű szó, jelentése: a város védelme, védelmezője. A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek fertőtlenítő, tartósító- és építőanyagként használnak. A propolisszal konzerválják a kas, a kaptár falát, ezzel erősítik és bélelik ki a méhsejteket, így biztosítják a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók elleni védelmet, és hozzák létre a természetben található egyik legsterilebb környezetet. Erős fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint antioxidáns hatású. Légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére találták jónak.

Méhpempő

A méhpempőt is ősidők óta használja az ember. Ismerték és használták az inkák, az ókori Egyiptomban és Rómában pedig drága kozmetikumnak, testi és szellemi frissítőnek számított. A gyógyító, szépítő erejébe vetett hitet annak köszönheti, hogy méhpempő a méhkirálynő eledele. A méhpempő hatására lesz a méhkirálynő nagyobb a dolgozó méheknél és a méhpempőnek köszönhetően él hosszabb ideig. Ugyancsak a méhpempő hatására tud az anyakirálynő óriási reprodukciós feladatot végrehajtani (képes lerakni naponta 1000-1500 petét). Számos fontos vegyületet tartalmaz, nagy mennyiségű B2-, B5-, B6-, E- és H-vitamint, különféle hormonokat, zsírokat, nukleinsavakat, továbbá mindazokat az anyagokat, amelyek a mézben vannak. Általános roboráló, teljesítményfokozó hatású az emberek esetében. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra legtöbbször igen jó hatású.

Méhméreg

A vipera méreghez hasonló speciális állati termék. Jellegzetes aminosava a taurin, amely csak a méhek vérében és bizonyos virágporokban fordul elő. Nagy hatékonysággal alkalmazható reuma, sokízületi gyulladás, idegzsába, szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén. A méhméreg reuma ellenes hatását már az egyiptomiak is ismerték.

Forrás: naturland.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts