– Vajon mit mondanak el személyiségünkről?  –

Talán különösen hangzik, de az ízlelőbimbók sokat mesélhetnének rólunk. Az ízek, melyeket kedvelünk, szorosan összekapcsolódik a személyiségünkkel. Lássuk, hogyan!

Tudtuk-e, hogy személyiségünkről nagymértékben árulkodik, milyen az ízlésünk az étkezés terén? Sokat elmond jellemzőinkről, milyen ízeket kedvelünk – a pszichológus dr. Jen Nash szerint a kettő nem kis mértékben kapcsolódik egymáshoz.

Hogy felnőttként mit szeretünk enni, azt az is befolyásolja, mi mindennel táplálkoztunk gyermekként – amikor sokszor jutalmazásként, megnyugtatásként, a szeretet jeleként kaptunk ilyen-olyan ételeket -, de a személyiségfejlődésre hatással van, miféle ízekre vágyakozunk.

Felnőttkorban az étel gyakran arra is szolgál, hogy megküzdjünk szomorúsággal, traumával, gyásszal, ilyen-olyan napi problémákkal, konfliktusokkal.

Tény, hogy a megkívánt ízek, az étel- és italválasztásunk percről-percre változhat, attól függően, milyen a hangulatunk, energiánk, sóvárgásaink. Viszont mindenkinél megvannak azok a kedvenc ízek, amelyek különösen hatnak az ízlelőbimbóira.

Mint tudjuk, négy alapvető íz van: sós, édes, savanyú és keserű – utóbbi általában a fűszerest is magába foglalja.

Sokat megtudhatunk egy emberről annak alapján, hogy ezek közül melyeket kedveli a legjobban – azaz mi tetszik leginkább az ízlelőbimbóknak!

Mit árulnak tehát el a személyiségről az ízlelőbimbóknak legkedvesebb ízek?

Fűszeres ízek

Aki a fűszeres ételeket szereti, valószínűleg hajlamosabb a kockáztatásra, keresi az új élményeket, izgalmakat, például ijesztő filmeket néz, kockázatos sportokat művel.

Keserű ízek

Ha a keserű dolgokat kedveljük, például feketekávét, tonikot, retket, nagy eséllyel hajlamosak vagyunk kissé antiszociális viselkedésre. Jellemző lehet ránk a manipulálás, az érzéketlenség, kevesebb empátia, sőt akár pszichopatikus vonások is.

Édes ízek

Aki az édeset szereti, az a szakemberek szerint jóval egyetértőbben viselkedik és nagyobb valószínűséggel segít másoknak, anélkül, hogy elvárna érte bármit.

Savanyú ízek

Lehetséges, hogy gyakran kritikusnak, nyersnek tartanak bennünket a körülöttünk levők? Aki szereti a savanyú ételeket, az jellemzően magas elvárásokat támaszthat és feszegeti a saját határait is.

Sós ízek

Aki a sós ízek híve, kedveli az azonnali jutalmat – hajlamos arra, hogy versengő helyzetbe kerüljön, gyorsan reagál, s hamar frusztrálttá válik olyan helyzetekben, melyek türelmet igényelnek – például a napi forgalomban.

A fenti eredményekre jutott kutatást persze – melyet a chicagói dr. Alan Hirsch neurológus és pszichiáter kutatócsoportja folytatott le a Smell and Taste Foundation keretein belül – tágan kell értelmezni. Hiszen hogy milyen ételeket kedvelünk, azt általában több tényező is befolyásolja. Természetesen hatással van az ízlésre, hogy kinek ki főz, hogy mi az éppen elérhető táplálék vagy milyen szokások, ízek jellemzőek a családban, az adott kultúrában.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek