Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Mezőkovácsházán közel 200 szűrés

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány nyári-őszi szűrőprogram sorozatát Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Művelődési Központban rendezett egészségnap nyitotta 2021. június 29-én. A Mentor Menedzsment Kft. meghívására lezajlott szájüregi rákszűrésen, bőrdaganat vizsgálaton, valamint az ortopédiai és általános állapotfelmérésen egy táborozó gyerekcsapattal együtt 80 fő vett részt.

Az egészségnap végén a szűrések eredményéről megkérdeztük Gróza-Balda Renáta szervezőt, Dr. Vidákovics László parodontológus fogorvost, Dr. Svastics Egon onkológus-sebészt, valamint Juhász Edit egészségügyi tanácsadót.

Dr. Svastics Egon onkológus orvos a bőrdaganat vizsgálatokat végezte, az összegzésben elmondta nem volt rákkiszűrés, egy páciens volt, akit egy kisebb rosszindulatú bőrdaganattal nemrég operáltak, és lehet, hogy kiújulás van (recidiva). Voltak olyan bőrgyógyászati elváltozások, amikre bőrgyógyász szakorvos kenőcsöt vagy egyéb kezelést ír fel. Gyerekek bőrén napozás utáni égési sérülések voltak csupán. Mindenki érdeklődő volt az egészségmegőrzés iránt, örömmel vették a rákellenes életmódra vonatkozó tanácsokat.

Arra a kérdésre, hogy az emberek mennyire voltak nyitottak, kérdeztek-e, az onkológus elmondta: érdeklődőek, kedvesek, közvetlenek voltak, ahogy az általában a vidéki emberekre jellemzőbb.

Dr. Vidákovics László parodontológus fogorvos nap végi összegzése szerint nem volt szájüregi daganatkiszűrés, rákmegelőző állapotot is csak érintőlegesen tapasztalt. Amit viszont több szűrésre érkező páciensnél észrevett, az a helytelen protetikai helyzetből adódó, állandó fizikai, egyes esetekben kémiai irritáció fennállása miatti elváltozások voltak.

Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan kérdésük az embereknek, ami meglepte a szájüregi rák kapcsán, a szűrést végző fogorvos elmondta: az volt számára a meglepő, hogy egy szájüregi rákszűrésen mindenki a fogai rendbetétele után érdeklődött, holott a szájüregi rákszűrés nem fogorvosi vizsgálat. Igyekezett abban tanácsot adni, hogy miként lehet azt elérni, hogy a fogpótlás ne törje folyamatosan a szájat és arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon oda kell figyelni arra, hogy ne legyen nyálkahártya-irritáció, seb a szájban, mert az hosszú távon kezeletlenül daganat kialakulásához vezethet. Elmondta, hogy a száj nem a legtisztább környezet, idős korban 90 százalékos a fogágybetegség valamilyen formájának a megjelenése. Hangsúlyozta a helyes szájhigiénia fontosságát, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkenjen a fogveszteség.

Amit a leginkább meglepőnek tartott Dr. Vidákovics László, hogy a rákos folyamatot mindenhol máshol inkább elképzelik az emberek, mint a szájüregben, de ha a szájban ki is alakul, akkor azt úgy képzelik, hogy nem lehet olyan komoly. Pedig nagyon is fontos megelőzni a szájüregi daganatokat, mivel a kezelése, műthetősége nem tartozik a legkönnyebben elvégezhető beavatkozások közé.

Örömmel vette, hogy egy gyerekcsoport is érkezett, náluk a játékos egészségnevelés volt a cél elsősorban, illetve a rendellenes növekedésre, fogszabályozás lehetőségére hívta fel a szülők, kísérő nevelők figyelmet. (Dr. Vidákovics László az Életigenlők magazin őszi számában hosszabb interjút ad a parodontológia és a szájüregi daganat-megelőzés témájában)

Juhász Edit általános egészségügyi tanácsadónál 13 fő vett részt általános állapotfelmérésen, így mindenkivel mélyebben tudott foglalkozni, ezen túl e-mailen is feltehetik további kérdéseiket a résztvevők közül azok, akik igényelték és megadták elérhetőségüket. Elmondta, hogy régiónként a problémák azonos csokorban vannak. A lakosság toxin és arzén terheltség megyénként ugyanannyi. Bár többen is voltak túlsúlyosak, de ettől eltekintve viszonylag jó állapotban voltak a szűrésre érkező páciensek, egy-kettőnél volt némi májzsírosodás, senkinél nem fordultak elő extrém kiemelkedő értékek. Minden érdeklődőnek elmondta, hogy az egészségmegtartáshoz, visszaszerzéshez nem kell feltétlenül nagyon drága étrend-kiegészítőket venni, vannak olcsó praktikák. Ezeknek a gyakorlati, hasznos tanácsoknak igencsak örültek.

Gróza-Balda Renáta szervező a Mentor Menedzsment Kft. képviseletében nagyon jól sikerült programnak tartotta az egészségnapot. Köszönetét és örömét fejezte ki, hogy A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány a szűréseket a lakosság megelégedésére elvégezte. „Kizárólag pozitív tapasztalatokkal tértek haza, kivétel nélkül mindenki azt kapta, amit várt a rendezvénytől.” – zárta a nap végi tapasztalatokkal a rendezvényt.

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts