Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 8 perc

Gondolatok egy kicsi vírus nagy hatása okán

Dr. Juhász György

Amikor az orvosi egyetemen tanultam, sajnos nem kaptunk információt a kínai orvoslásról. Már főigazgató helyettes voltam a Róbert Kórházban, amikor Dr. Fövényi Mihály főigazgató úr rendelőt biztosított egy akupunktúrával gyógyító kollégának, Dr. Eőry Ajándok főorvos úrnak. Számomra nagy meglepetést okozott, hogy milyen eredményes volt a gyógyítása. Ekkortól kezdtem jobban megismerni a hagyományos kínai orvoslás eredményeit és módszereit.

Nagy megtiszteltetés és élmény volt a számomra, hogy megismerhettem Dr. Hegyi Gabriella MD, PhD professzor asszonyt, a Pécsi Tudományegyetem Egészség Tudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet szakmai, stratégiai és fejlesztési vezetőjét, a Budapesti Yamamoto Intézet igazgatóját.

Sokat tanultam tőle. Segítségével láttam meg az európai és a kínai orvoslás integrálásának lehetőségét. Örömet jelentett, amikor elvállalta az általam alapított, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány kuratóriumi tagságát. Nagy megelégedéssel töltött el, hogy munkája elismeréséül megkapta a Batthyány-Strattmann László-díjat, az egyik legrangosabb magyar orvosi kitüntetést.

A “Kínai – Magyar társadalmi kapcsolatok fejlesztéséért” alapítvány segítségével meghívásomra, négy évvel ezelőtt az általam vezetett csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat vendégül láthatott egy húsz tagú magas rangú kantoni orvosi delegációt. Az Intézményünk orvosai és a kínai kollégák értékes szakmai eszmecserét folytattak. A nagyságrendi különbségek ellenére is sokat tanultunk egymástól. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy a kínai kollégákat főigazgatóként üdvözölhettem. A delegáció tagjait kollégaként, barátainkként és rokonainkként köszöntöttem. Nagyon megható volt az az örömteli reagálás, amivel üdvözlésemet fogadták. A delegációt ezután a Magyar Kórház Szövetség is vendégül látta, ahol körvonalazódtak a kínai-magyar egészségügyi együttműködés lehetőségei, az egymástól tanulás lehetséges fórumai. Megismertük a kínai orvosi műszergyártás kiemelkedő színvonalát. Az eszmecserék koordinálásában kiemelkedő szerepe volt Szalontai Lászlónak, a “Kínai-Magyar társadalmi kapcsolatok fejlesztéséért” alapítvány alapítójának.

Az alapítvány vezetőivel együtt gondolkozva egyre inkább körvonalazódott egy olyan egészségügyi intézmény megvalósításának lehetősége, ahol a betegek színvonalasabb és hatékonyabb gyógyítása érdekében integrálni lehetne az európai és a kínai orvoslás minden eredményét és szemléletét. Ahol a kínai és az európai orvosok közösen kezelhetnék és gyógyíthatnák a pácienseket, kicserélhetnék a tapasztalataikat és kölcsönösen megtanulhatnák egymás metodikáját. Az elképzelés realitását az is megerősítette, hogy kormányzatunk keleti nyitása révén kiváló együttműködés kezdett megvalósulni állami szinten is. Ez az együttműködés ma is egyre inkább fejlődik és kiterjed a gazdaság és a tudomány mind szélesebb területére.

A közös egészségügyi projekttel kapcsolatos elképzeléseinket megismerte és támogatta Szőcs Géza kulturális államtitkár úr is. Együtt gondolkodásunk olyannyira előre haladt, hogy kezdtek kialakulni a konkrét tervek az Intézmény helyével, építészeti, szakmai és személyi struktúrájával kapcsolatban. Terveink szerint elláttuk volna az európai kínai kolónia tagjait, a Kínából ellátásra hazánkba érkező betegeket, európai és természetesen magyar pácienseket is. Szerettük volna megvalósítani a hagyományos kínai fitoterápia, a természetgyógyászat és a modern európai orvoslás teljes spektrumát. Kialakult volna egy kínai-magyar egészségügyi tudományos és gyógyító műhely.

Terveink megvalósításának folyamatát azonban megszakította az országainkat és népeinket sújtó, hirtelen megjelent új koronavírus járvány, a Covid-19 pandémia. A számunkra addig ismeretlen megbetegedési hullám felkészületlenül érte országainkat, népeinket és egészségügyi ellátó rendszereinket. Nem volt ismeretünk a megbetegedés természetéről, súlyosságáról, a kórokozó vírus eredetéről, tulajdonságairól, terjedési sebességéről és módjáról, a gyógyítás lehetőségeiről.

Aggódva figyeltük az eleinte Kínából, majd a világ egyre több országából érkező híreket. Aggódtunk a wuhan-i emberekért, értesültünk a kínai egészségügyi kormányzat igen gyors és határozott intézkedéseiről, a területi lezárásokról, az izolációról, a szigorú karanténról. Megnyugtató hírek is érkeztek arról, hogy a határozott lépések egyre eredményesebbek voltak. Egyre inkább körvonalazódott, hogy a wuhan-i tragédia a végéhez közeledik és Kína mindinkább sikereket ér el a fertőzéshullám megállításában. Fontos volt az is, hogy Kína a kezdeti bizonytalanság után teljes mértékben megosztotta a járvánnyal kapcsolatos információkat és tapasztalatokat.

Közben a világ egyre több országából jelentettek megbetegedéseket, sőt egyre több halálozást is. Robbanásszerűen terjedt a vírus különböző földrészeken és országokban. Megdöbbentő volt az Olaszországban és az Egyesült Államokban történt pandémiás hullám.

Magyarországon kicsit értetlenül álltunk a jelenséggel szemben, hiszen eleinte nem is gondoltuk, hogy nálunk is kialakulhat a megbetegedések hulláma. Sokkszerűen hatott az egyre több megbetegedés, az egyre súlyosabb szövődmény, sőt halálozás kialakulása. A vírus még nagyjából ismeretlen volt a számunkra, de már kezdtük megtanulni és begyakorolni a tesztelést, a tünetek felismerését, a kialakult elváltozások és szindrómák kezelését, a betegek gyógyítását. Tudtuk hogyan kell csillapítani a lázat, kezelni a gasztro-intesztinális és ízületi tüneteket, az érrendszeri anomáliákat és a légzési elégtelenséget. A tesztelésekbe bevontuk az egészségügyi intézményeket és a mentőszolgálatot, kialakultak a covid osztályok, védőruhába öltöztek az egészségügyi dolgozók, egyre nagyobb számban működtek a lélegeztető gépek. Az egészségügyi anyagok eszközök, műszerek, maszkok, lélegeztető gépek beszerzésében óriási szakmai segítséget kaptunk a Kínai Népköztársaságtól.

Kormányunk uralta a helyzetet, időben és határozottan meghozta a szükséges intézkedéseket. A járvány elleni küzdelemben kiemelkedő feladatot vállalt a Magyar Honvédség és bekapcsolódtak a rendvédelmi szervek is. A kórházak élére katonai parancsnokok kerültek kinevezésre. Az Országos Mentőszolgálat és az egészségügy munkatársai hősiesen helytálltak.  Idejekorán lezártuk az országot, korlátoztuk a gazdasági tevékenységeket, bevezettük a kijárási tilalmat, a távolságtartást, a kötelező maszkviselést, a gyakori kézmosást. Lezártuk a szociális és az időseket ellátó intézményeket, karanténba helyeztük a fertőzötteket. Fegyelmezetten összefogott az ország.

Reménykedve vártuk a vakcina felfedezését és az oltások megkezdését. A szükséges intézkedések megtételében óriási segítséget jelentett a Kínából származó információ és tapasztalat. Hazai szakembereink is egyre több tapasztalatot szereztek a problémák felismerésében, elhárításában és a gyógykezelésekben. A reményteli sikerek mellett súlyos kudarcokat is megéltünk. Ismerőseink, barátaink és családtagjaink közül egyre többen fertőződtek meg, sőt betegedtek meg. Voltak, akiknél nagyon súlyos szövődmények jelentkeztek és voltak, akik életük elvesztésével a járvány áldozataivá váltak. Súlyos csapást jelentett számomra is barátaim elvesztése. Meghalt Dr. Adorján Gusztáv barátom a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Egészségügyi Holding főigazgatója és meghalt Szőcs Géza barátom is. A kudarcok ellenére az összefogásnak, a helyes központi intézkedéseknek, a járvány elleni küzdelemben résztvevők kitartó helytállásának, a gyógyszereknek és az engedélyezett vakcináknak köszönhetően leküzdöttük a Covid-19 pandémia első, második, majd harmadik hullámát. Eljött a korlátozások feloldásának és a gazdaság újraindításának az ideje. Éberségünk azonban nem lankadhat, hiszen a vírus továbbra is jelen van, sőt megjelentek sokszor gyorsabban terjedő és akár súlyosabb szövődményeket okozó mutáns variációk is.

A betegek ellátásában többek között alkalmaztuk a klorokint, az ivermectint, a favipiravirt, a remdesivirt.

Az engedélyezett vakcinákkal elvégeztük a népesség jelentős részének beoltását. Felhasználtuk az Astrazeneca, a Pfizer-Biontec, a Janzen, a Sputnik-V, és a Sinopharm vakcinákat. Jómagam a Sinopharm vakcina két oltását kértem. Bizalmamat a vakcina iránt az alapozat meg, hogy a kínai gyártó biztosította a magyar szakemberek számára a gyártási folyamat teljes áttekintését és a vakcina összetételének és hatásmechanizmusának megismerését. Ez a vakcina atenuált vírust tartalmaz és így tartalmazza annak teljes antigén állományát. Ezért valószínűsíthető, hogy a mutáns variánsokkal szemben is védelmet jelent. Magyar szempontból különös jelentősége van annak, hogy a Pfizer-Biontec m-RNS típusú vakcináját egy magyar kutató biokémikus Karikó Katalin szabadalma alapján hozták létre. Fontos megjegyezni azt is, hogy a vakcina előállításához szükséges alapvető információt, az RNS szekvenciát a kínai kutatók közölték.

Annak ellenére, hogy viszonylag sikeresen és időben vettük fel a küzdelmet a koronavírus pandémiával, mégis magát a vírust alig ismerjük. Számos hazai virológus szakember és kutató foglalkozik a témával és ért el jelentős eredményeket. Köztük kiemelkedően jelentős Dr. Nagy Károly virológus professzor a SOTE Orvosi Mikrobiológiai Intézet egykori vezetőjének a munkássága. 2020. július 22.-én “A koronavírus velünk marad, de már együtt tudunk élni vele” címmel megjelentetett közleményében törekszik a koronavírussal kapcsolatos ismeretek összefoglalására. Alapvető megállapítása, miszerint a Covid-19 nem az első koronavírus a földön. A koronavírusok már régóta, 30-40 év óta itt vannak velünk. A madarak, a kisebb emlősök vírusai után 20 évvel ezelőtt kezdtük megismerni az emberi SARS koronavírust. A koronavírusok különlegessége, hogy RNS tartalmú vírusok, ezért a szekvencia átírását ellenőrző mechanizmus hiányában nagymértékben szaporodnak, viszont 99%-uk inaktív. A maradék 1% elegendő a fertőzések és a betegségek kiváltásához. Koronavírusok a SARS és a MERS kórokozók is, melyek fertőzései kifejezett tünetekkel járnak, amelyek alapján könnyebben felismerhetők, mint a Covid-19 megbetegedései. A koronavírusok hordozói valószínűleg a világon csaknem mindenütt élő denevérek, és valamilyen köztes állat közvetítésével kerül át a fertőzés az emberekre. Emberről emberre a Covid-19 vírus cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel, a levegő mikro-szemcsés aeroszóljával terjedhet, ezért indokolt a távolságtartás, a gyakori kézmosás, a maszk viselése, és a tömegek és rendezvények kerülése.

A jelenlegi pandémia először Wuhan-ban kulminálódott, azonban például Olaszországban 2019-ben a wuhan-i megjelenés előtt már kimutatható volt (pl. eltett szérum mintákból), de például fagyasztott szennyvíz mintákból visszamenőleg Barcelonában 2019 tavaszára is kimutatható volt. Nem zárható ki, hogy ugyanekkor a föld más pontjain is jelen lehetett. Ezért semmi sem erősítheti meg azt a feltételezést, hogy a Covid-19 kizárólag Kínából terjedhetett el. Sőt a WHO vizsgálata kimutatta, hogy a COVID-19 vírust nem a Wuhan P4 vírus laboratórium szivárogtatta ki, hanem az a környezetben már régóta jelen lévő természetes formából aktiválódott. A Covid-19 vírus már jóval a wuhan-i járvány előtt létezett Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Valószínűleg a szórványos fertőzések egy része nem okozott tüneteket, vagy ha okozott is, azok olyan enyhék voltak, hogy az orvosok enyhe náthaként azonosították és nem gondoltak speciális vírusfertőzésre. A vírus tehát már régebb óta létezett természetes módon a természetben, sőt az emberek is hordozták, de először Kínában tört ki járványszerűen, szinte rejtélyes módon. Természetesen, amikor a Covid-19 sűrűn együtt lakó populációban jelent meg, akkor az enyhe tünetű megbetegedések mellett már nagyobb számban jelentek meg súlyos tünetekkel járó, beazonosítható megbetegedések, sőt jelentős számú halálozás is volt. Megjegyzendő, hogy a Covid-19 viszonylag alacsony számarányú súlyos megbetegedést és még kevesebb halálozást okoz. Tehát a többi vírushoz képest viszonylag alacsony a morbiditása és a mortalitása. Terjedésében jelentős szerepe van a modern közlekedés gyorsaságának, a sajátos étkezési és társadalmi érintkezési szokásoknak. A koronavírus tehát nem Kínából indult, de a sajátosságok miatt ott is kulminálódott. De például Olaszországban az óriási mértékű járvány kialakulásában szerepet játszottak a futballmeccsek, valamint az ölelkezéssel, puszilkodással járó családi, baráti üdvözlések. Szerepet játszik a hőmérséklet és a páratartalom is. A Covid-19, tehát az egész világon jelen van és megfelelő konstellációk esetén kulminálódhat. Le kell szögezni azt is, hogy a vírus és a járvány kezelésében Kína szerezte a legtöbb tapasztalatot, és élen jár a járvány megelőzésében és leküzdésében.

A Covid-19 pandémiája sok tanulsággal is járt. Azon kívül, hogy kihívást jelent az orvostudomány számára, rámutat az emberek és az országok együttműködésének fontosságára és a politikai szféra pozitív hozzáállásának szükségességére. A politikus szervezzen, intézkedjen, működjön együtt, de ne akarjon orvos, pláne meg virológus lenni. Ismerjük meg egymást, informáljuk egymást, tanuljunk egymás tapasztalataiból és minden tudásunkat tegyük közkinccsé. A tudás átadásának egyik személyes példáját jómagam is megtapasztaltam. Egy távol keleti országban élő, kutató és dolgozó barátaim az ott már alkalmazott, kínai alapanyagokból álló enzim kombinációval néhány óra alatt meggyógyították a Covid-19 súlyos megbetegedésben szenvedő ismerőseimet, köztük egy magas rangú államtitkár barátomat és a saját asszisztensnőmet is. Az életüket mentették meg. Ez a példa is mutatja, hogy mekkora tudás és értékek rejlenek a hagyományos kínai orvoslásban.

Bízom benne, hogy az európai és a kínai orvoslás integrációja új fejezetet nyit az orvostudomány globális történetében.

Dr. Juhász György
Batthyány-Strattmann László-díjas orvos,
egészségügyi menedzsment specialista,
A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány főalapítója

Forrás: Magyar Demokrata

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts