Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A lupusz egy autoimmun betegség. Ennél a betegségnél az immunrendszer a saját szerveit és szöveteit támadja meg, nem ismerve fel azokat. Mint minden autoimmun betegségnél, a lupusznál is gyulladás alakul ki a szervezetben. Létezik olyan betegség, hogy szisztémás lupusz. Ennél a betegségnél nemcsak egy-egy, hanem több szervet is érinthet a betegség, de még a bőrt és az ízületeket is. Sajnos előbb-utóbb felléphet veseprobléma, szívbetegség és légzési nehézség is.

A lupusz egyik árulkodó tünete a folyamatosan fennálló fáradtság, az ízületi fájdalom, a láz, a fényérzékenység, de kiütések is megjelenhetnek a testen.

A hozzáértők pontosan még ma sem tudják, hogy mi okozhatja a lupuszt, illetve az autoimmun betegségeket, annyi azonban bizonyos, hogy a háttérben meghúzódhat a genetika, a hormonális problémák, sőt még környezeti tényezők is okai lehetnek a lupusz kialakulásának.

A lupusz legelső tünetei közé tartozik a fényérzékenység és a bőrkiütések megjelenése. Sőt a napfény a már meglevő tüneteket is súlyosbíthatja, például fokozottabban jelentkezhet az ízületi fájdalom, a fáradtság vagy a gyengeség is.

A lupuszban szenvedő betegek egy ördögi körbe kerülhetnek. D-vitaminra minden embernek szüksége van, ez alól senki sem kivétel. Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben ez a vitamin, ezért napfényvitaminnak is szokták nevezni. A lupuszban szenvedő betegek azonban csak keveset tartózkodhatnak napon, hiszen a betegek jelentős hányada napfényérzékenységgel küzd.

A lupuszban szenvedő betegek általában szteroidokat kapnak a kezelés részeként, ami viszont csökkenti a szervezet D-vitamin-szintjét. Az alacsony D-vitamin-szint így további szervkárosodást okozhat, ezért a betegségben szenvedőknek D-vitamin-kiegészítésre lehet szükségük, amelyek csökkentik a tüneteket.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy a lupusz előidézője az esetek 80%-ában egy erős, érzelmi stressz volt. A stressz ugyanis legyengíti az immunrendszert, így az képtelen védekezni a kórokozókkal szemben. Márpedig ha erős az immunrendszer, akkor autoimmun betegség sem alakulhat ki, hiszen nem lép fel működési zavar az immunrendszer működésében.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

 

Similar Posts