Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A málna nemcsak finom, hanem lenyűgöző táplálkozási profillal is rendelkezik. Ennek köszönhetően rendkívül egészséges. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszuk rendszeresen ezt a gyümölcsöt.

A málna gazdag forrása a C-vitaminnak

Ez támogatja az immunrendszert, a bőr egészségét és segít a kollagén előállításában is. A C-vitamin a szervezet zsírégető képességét is megnöveli.

Kalciumban és K-vitaminban is bővelkedik

Ezek a tápanyagok szerepet játszanak a csontok egészségének fenntartásában. Ezen kívül a málna E-vitaminban, B-vitaminban, magnéziumban, rézben, vasban és káliumban is bővelkedik.

A málna az egyike azon gyümölcsöknek, amelyek alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Éppen ezért ez a gyümölcs nagyszerű lehetőség azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket.

Antioxidáns-erőmű

A málna rendszeres fogyasztása csökkentheti azoknak a betegségeknek a kockázatát, amelyek a krónikus stressz következtében jönnek létre, például ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések.

Az antioxidánsok megakadályozhatják a sejtkárosodás kialakulását. Többek között a dohányzás és a légszennyezettség miatt keletkeznek szabad gyökök a szervezetben. Ezek olyan instabil molekulák, amelyek károsodást hoznak létre a sejtekben. A szabad gyökök tehetők felelőssé az oxidatív stressz kialakulásáért is.

A málna antioxidánsai csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást is, amely pedig a korai öregedés egyik kiváltója. A málna tápanyagai blokkolják azokat az enzimeket is, amelyek ízületi gyulladást váltanak ki.

A málna gyulladáscsökkentő vegyületei és antioxidánsai csökkenthetik a rákos sejtek szaporodását. A gyümölcs tartalmaz még antociánokat és ellagitanninokat. Ezek olyan antioxidánsok, pontosabban fitokemikáliák, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Gazdag forrása az élelmi rostoknak is

A rostok nagyon hamar telítettségérzetet okoznak, az emésztés lassításával csökkentik a vércukorszintet, illetve az emésztőrendszer egészségére is pozitívan hatnak. A málna rostjai jó hatással vannak a bélbaktériumokra is, ez pedig csökkenti az elhízás, a metabolikus szindróma és a krónikus bélbetegségek kialakulásának kockázatát.

A málna tehát ellensúlyozni tudja az oxidatív stresszt. Ez azért is lényeges, mert voltaképpen az oxidatív stressz tehető felelőssé a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásáért. A gyümölcs flavonoidokban is bővelkedik, amelyek nemcsak a memóriát és a hangulatot javítják, hanem eltávolítják az agyból azokat a mérgező fehérjéket, amelyek az agy diszfunkcionalitását okozhatják.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts