Torkig vagyunk vele, hogy nehezen mennek le a kilók, s közben még a finom falatokat is hanyagoljuk? Miért ne ehetnénk zsírégető ételeket? Bőven van köztük ízletes, s a kínálat igen változatos. Ha kordában szeretnénk tartani a súlyunkat, a zsírégető ételek jó választásnak bizonyulhatnak. Együk, igyuk őket, iktassuk a heti étrendünkbe, s máris megkönnyebbülhetünk – szó szerint. Lássuk, miből válogathatunk, ha valami finomat, de fogyást elősegítőt akarunk enni!

Görög joghurt: kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a többi típus. Hosszabb ideig telít, több kalóriát égetünk a fogyasztásával, ezért kiváló zsírégető étel. Zsírszegény, alacsony cukortartalmút válasszunk!

Quinoa: táplálkozás terén valóságos sztár – e teljes gabonából egy csészényi adag 8 gramm fehérjét és 5 gramm rostot tartalmaz, de vas, cink, szelén, E-vitamin is van benne. Könnyű megfőzni, hasonló a rizshez, köretet készíthetünk belőle. Keverjük dióval, sovány fehérjével, zöldségekkel!

Fahéj: vizsgálatok szerint segít a vércukor stabilizálásában. Csökkenti az étvágyat, főleg a 2-es típusú diabéteszeseknél. Majdnem mindenkinek előnyös – keverjük kávéba, teába, joghurtba. Ízesítés kalóriamentesen.

Csípős paprika: a benne levő kapszaicin íztelen, a habanero-ban, jalapeno-ban jobban kifejezésre jut. A kapszaicin is mérsékeli az étvágyat, mellette pedig felpörgeti az anyagcserét rövid időre. Nem tipikus zsírégető étel, de kevesebbet eszünk a hatása miatt.

Zöld tea: ez a tea arra ösztönzi a szervezetet, hogy több zsírt égessen. Katekint tartalmaz, olyan anyagot, amely rövid ideig befolyásolja az anyagcserét. Naponta többször kell inni. Melegen a legérdemesebb.

Grépfrút: nem kimondottan zsírégető étel, de segít, hogy telítettebbnek érezzük magunkat és kevés benne a kalória. Vízben oldódó rostját hosszabb ideig emésztjük. Evés előtt igyunk egy pohárral, vagy fogyasszunk el ez fél gyümölcsöt. Kevesebbet eszünk majd.

Görögdinnye: tele van vízzel, ezért kevesebb helyet hagy a gyomorban másnak. Számos nyers gyümölcs és zöldség trükkje ez, sőt, kevés kalóriát is tartalmaznak. A dinnyében likopin antioxidáns van, valamint A- és C-vitamin.

Körte, alma: szintén magas víztartalmú gyümölcsök, melyeket héjjal érdemes enni, hiszen az extra rost abban van. Ne ital formájában fogyasszuk, mert ha rágunk, hosszabb ideig tart és kalóriát is égetünk.

Szőlő és mazsola: hasonlítsunk 2 csésze szőlőt ¼ csésze mazsolához. Mindkét változat csak kicsit több, mint 100 kalória. A szárított gyümölcsöket akár salátába is használhatjuk, ilyen az áfonya is.

Bogyós gyümölcsök: víz- és rosttartalmuk magas, hosszabb ideig telítenek. Édesek, elégedettséggel töltenek el. Zsírégető ételnek ideálisak. Az áfonya különösen jó választás, sok helyen megtaláljuk és antioxidánsban gazdag.

Nyers zöldségek: bármikor fogyaszthatjuk őket, kielégítik a rágás, evés iránti igényünket, vízzel teliek, hosszabb időre telítenek, viszont kalóriaszegények. Fél csészényi apróra vágott zeller például csak 8 kalória. Márthatjuk mogyoróvajba, a répát salsa szószba. Kiváló ropogtatnivalók.

Édes burgonya: a zsíros sült krumpli helyett tökéletes választás. Ha megsütjük, ízletes és jó sok kalóriát megtakarítunk. Az édes burgonya káliumot, béta-karotint, C-vitamint és rostot egyaránt tartalmaz.

Tojás: egy tojás csak 75 kalória, viszont van benne 7 gramm fehérje és más, nélkülözhetetlen tápanyag. Zsírégető étel, mivel a szervezet több kalóriát éget az emésztése során, mint ha szénhidrátban gazdag akármit emészt meg. Ha magas a koleszterin szintünk, a tojás fehérjét még ugyanúgy ehetjük, de konzultáljunk orvosunkkal is.

Kávé: túl szép, hogy igaz legyen? Pedig az, hiszen egyik kedvenc italunk hozzájárul az anyagcsere felpörgetéséhez, mert stimulálja azt, és segít fogyni. Persze úgy a jó, ha semmilyen ízesítést nem adunk hozzá.

Zabkása: rostban gazdag teljes gabona, amelyben a víz is bőséges, ráadásul meleg. Nagyon telítő kombináció. Hosszabb ideig tart megemészteni, s telítettebbnek is érezzük magunkat. A cukrot mellőzzük, fahéjat vagy szerecsendiót viszont bátran szórhatunk rá.

Extrudált kenyér: a teljes kiőrlésű rozskekszek, extrudált kenyerek alacsony zsírtartalmú, rosttal teli választások. Vizsgálatok szerint aki a finomított gabonát teljes kiőrlésűre cseréli, annak kevesebb a hasi zsírja. A teljes kiőrlésű gabona több növényi tápanyagot tartalmaz.

Tabouli: kiemelkedő étel a teljes kiőrlésű bulgur búza is, amely a tabouliban megtalálható. Rostban és fehérjében is gazdag, zsír- és kalóriaszegény. Telítő és finom. Teljes ételt készíthetünk vele bab vagy paradicsom, uborka, petrezselyem hozzáadásával.

Leves: a húsleves (tehát nem krémes!) alapú levesek értékes zsírégető ételek. Sok víz van bennük, telítenek, de kevés kalóriát tartalmaznak. S mivel melegen fogyasztjuk őket, meggátolják, hogy túl sokat együnk. Sőt, a főételnek jóval kevesebb hely jut így. Telítő, alacsony kalóriás leveseket csirkével, hallal, zöldségekkel és babbal egyaránt készíthetünk.

Saláta: a saláta azért jó zsírégető étel, mert víztartalma miatt szintén kevesebb helyet hagy a gyomorban más étkek számára. Tegyük változatossá, számos zöldséggel és akár gyümölcsökkel is keverhető. Az öntetekkel vigyázzunk, mert szükségtelen plusz kalóriák lehetnek.

Ecet: salátáinkat érdemes olajjal és ecettel megöntöznünk. Jóval kielégítőbb lesz az ízük, s kevesebb kalóriát fogyasztunk velük.

Mogyorófélék: kiváló mód az éhség csökkentésére két étkezés között, ha diót, mogyorót eszünk. Fehérjében gazdagok, rostot és egészséges zsírt tartalmaznak. Tanulmányok szerint elősegítik a fogyást és javítják a koleszterinszintet, ha módjával fogyasztjuk őket. Mivel kalóriában gazdagok, keveset kell enni belőlük.

Pattogatott kukorica: a sima pattogatott kukorica nem sok kalória, ha zsír- és cukormentesen készítik.

Sovány tej: a lefölözött tej fehérjét, kalciumot, D-vitamit biztosít számunkra, s nincs benne annyi zsír, mint a teljes tejben. S noha zsírszegény, ettől még telít, hosszabb ideig a gyomorban marad.

Sovány hús: kiváló zsírégető étel. A fehérje hosszú időre telíti a gyomrot, az emésztés során pedig több kalóriát égetünk. Válasszuk azonban meg óvatosan, milyet fogyasztunk – a sötét húsok zsírosabbak, a bőr nélküli csirke azonban teljesen megfelelő. Marhából a vékony szeletet, a hátszín steaket is ehetjük.

Hal: egyike a legjobb fehérjeforrásoknak. A legtöbb hal alacsony zsírtartalmú, s értékes Omega-3 zsírsav található benne. A lazac, hering és más zsíros halak egyébként védenek a szívbetegségek és egyéb krónikus állapotok ellen.

Bab: a bab, mint zöldség, szintén értékes zsírégető étel – remek fehérje- és rostforrás, s kevés kalóriából is telítettnek érezzük magunkat. Levesbe, salátába egyaránt kitűnő választás, öntetet is készíthetünk vele. Egy csészényi bab 12,5 gramm rost, 4 gramm zsír és 15 gramm fehérje.

Forrás: napidoktor.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

 

Similar Posts