Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

„A tapasztalat nem az, ami megtörténik velünk, hanem az, amit kezdünk a velünk történtekkel.” Aldous Huxley

35 éves A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány

Az elmúlt négy évben többször kellett a megküzdés górcsövébe tennem dolgokat, de a most ránk zúduló összezavarodott napokban, hetekben napi szinten olyan helyzetekkel kell megbirkózni, mint a daganatos betegségekkel való küzdelemben tették, akik a betegséggel szembe néztek már, illetve néznek szembe épp ezekben a napokban is.

Nagyon szeretek ide, erre a „hangoló” oldalra sorokat megfogalmazni, igazi örömteli tevékenység számomra. Most is. Bár jóval nagyobb felelősség ezekben a napokban életigenlésre hangolni. Nomen est omen…

A név kötelez: az ÉLETIGENLŐK magazin hangolóját írom, az egészséges buzdítást, az élethez való pozitív hozzáállást, ha valamikor, most feltétlenül muszáj hangoztatnom, körüljárnom ebben a nehéz helyzetben is.

Ahhoz, hogy jól kifejezzem, amiket most át kell élni, a saját cikázó gondolataim mellé segítségül hívtam nagytiszteletű embereket, akik a bölcseleteikkel szinte mindig megnyugvást tudnak adni. Így rátaláltam Böjte Csaba gondolataira, amit egy hosszabb írásában a nemzeti.net oldalon olvastam, úgy éreztem ehhez a hangolóhoz, amit most írok meg kell belőle osztanom egy részletet, amely jól tükrözi mindazokat az érzéseket, amelyekkel meg kell most küzdenünk.

„Az ember lépten-nyomon találkozik olyan dolgokkal, amik rosszak, amik fájdalommal töltik el. Családjainkban, az iskolában, a munkahelyeken, és sajnos nemzetünk, népünk nagycsaládjában, a helyi, nemzeti, vagy a nagypolitikában is jelen van a rossz. Ha elhatalmasodik a gonosz ott ahol élünk, akkor egy lehetőségünk van: szívünk minden melegével, erejével, a lehető legjobb szándékkal szeressünk, s tegyünk jót mindenkivel. Mert a sötétség, a rossz nem valami, hanem a fény, a szeretet hiánya. Ha fényt gyújtunk, még ha parányi kis lángocska is, az már oszlatja a sötétet. A másik szabad akaratát jóságom nem tudja felülírni, de a fényben neki is könnyebb lesz megtalálni a helyes döntést, az utat, mely őt is az életre vezeti. Hiszem, hogy az Isten teremtette ember jó, és szeretne mindenki nagyra nőni, virágot hozni, igaz gyümölcsöt teremni, jóságos fényemnél talán meglát engem is, bennem a testvért, és nem ront nekem.”

Böjte Csabától kölcsönzött gondolatok után az ismert bibliai ige is sokszor eszembe jutott egész évben: „Ne féljetek!” /Mt 28/

Az, aki fél, nem csinál semmit, nem tudja, mit tegyen. Önmagára összpontosít, hogy ne történjen vele semmi rossz. A félelem önző énközpontúsághoz vezet, és megbénít. Egy félelemmel teli keresztény olyan, mint aki nem értette meg, hogy mi Jézus üzenete.

Az elmúlt hónapokon, 2020. március 11. óta szüntelenül arról elmélkedünk, hogy az a helyzet, ami egyik napról a másikra gyökerestől kifordította életünket a megszokott „gyors üteméből”, az egy olyan kényszerhelyzet, ami fordulatot hozhat mindannyiunk életében.

Az előző 3 szökőév márciusai nekem személy szerint hoztak már mélyebb átgondolásokat. Mind egy-egy fájdalmas vesztésen keresztül mutatott rá mit kell igazából értékelnem: például azt, hogy alapvetően a jóra vagyok berendezkedve, hogy egészséges vagyok, hogy van hivatástudatom, értelmes munkám, nagyon sok értékes partnerkapcsolat, barát, családtag  tesz hozzá ahhoz, hogy naponta elégedettségérzettel ébredjek és feküdjek le.

Ami továbbra is tény, hogy én ezelőtt is hittem, és ezután is hiszek a jóságban, és a megbízható emberi kapcsolatokban. Ezek mind komoly értékek. Szoktam mondani, mindenhol – kis közösségekben, nagyobb társadalmi rendszerekben és az egyéni kapcsolatokban is – kellenek az önzetlen ügymenedzselők.

2020-ban 35 éves A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkatársai és jómagam mint mindig – ezekben a hónapokban is – az életre mondunk igent, az egészségmegőrzést hirdetjük, életigenlésre hangolunk többféle módon.

Most is, ebben a nehezített évben is azon dolgozunk, hogy erőt, örömöt és bátorítást adjunk a jelenlegi élethelyzet tudatos elviseléséhez.

• Az idei vészhelyzetben a tavaszi nyilvános szűréseink elmaradtak, ezért most az irodánk környékén élő lakosság számára segítünk az immunerősítésben Béres Cseppekkel, húsvét előtt megszerveztük, hogy a háztartásokba eljusson Csepelen a Kossuth Lajos utca 148-152. lakótelepen.
• A veszélyhelyzet idején, az elmaradt tavaszi szűréseink helyszínére – Aszód, Gyöngyös, Eger, Budapest Zugló, Budapest Újpalota, Bénye, Gödöllő, Diósd, Biatorbágy – illetve minisztériumi partnereink munkatársainak, intézményeinek, köztük az NNK-ba eljuttattunk felajánlásként 100-160 üveg Extra Béres Cseppet.
• Tervezünk indítani egy online sorozatot az általunk eddig összegyűjtött életigenlésekből, amit a hazai közélettől kapott interjúkból szerkesztünk majd naponta.
• Elindítottuk a „Főzz velünk, reformul!” gasztrovideó csatornánkat – külön weboldalon reformfozes.hu címmel.
Onko-segítő tanácsadással segítünk: Dr. Svastics Egon onkológus telefonon segít a hozzá forduló daganatos betegeknek, rehabilitáltaknak a 06-30-921-6949 telefonon.
• A nagy érdeklődésre számot tartó „Tegyük szerethetővé a rákellenes életmódot!” c. konferenciánkat 2021. április 8-9. közötti időpontra halasztjuk, a Nemzeti Rákellenes Nap tiszteletére rendezzük meg.
Az idei őszi rákszűréseinket 8 helyszínen rendezzük meg, ahol kerekasztal-beszélgetések formájában gyűjtjük össze az egyes kerületek, települések egészségfejlesztésben, rákmegelőzésben tett lépéseit, igényeit.
Megkezdtük a „Mindennapi életigenlések” c. könyv szerkesztéséhez az anyaggyűjtéseket, ami terveink szerint a 2021. évi konferenciánk idejére jelenik meg.
• Mindent megtettünk, hogy az Életigenlők magazin ebben az évben is megjelenjen: tavasszal digitális változatban olvashatták, most ősszel nyomtatott formában is újra kézbe vehető a közkedvelt lap díjmentesen. Újdonság, hogy a digitalstand.hu virtuális újságportálon is megjelenik a magazin fizetős változata. Megvásárlásával támogatják A rák ellen… Alapítvány közhasznú tevékenységét, többek között a magazin további ingyenes, nyomtatott megjelenését.

Ezeket a közhasznú tevékenységeket tavasszal többnyire home office formában, júniustól újra irodában végezzük, minden tudásunkkal, erőforrásainkkal fenntartjuk az idén 35 éves szervezetet, és a megváltozott körülményekben is törekszünk hasznosat tenni a rák ellen, könnyek helyett…

Rengeteg felületen látjuk, halljuk a „vigyázzunk egymásra!” üzenetet. Bízom benne, hogy ez a mostani mindenkit megpróbáló időszak egyenként, és közösségi szinteken világos valósággá teszi, hogy mi a feladatunk egyenként és össztársadalmi, kollektív szinten is.

Most is jó szívvel állítottuk össze az Életigenlők magazint, tele értékes tartalommal Önöknek. Bízom benne, hogy a magazin lapozgatása egy icipicit hozzáad a kedves Olvasók jókedvéhez, és valamelyest hozzájárul életigenléséhez, a történések és a tapasztalatok helyes értékeléséhez. Vigyázzon magára mindenki!

A százoldalnyi kiváló tartalmat ajánlom szeretettel,

Vajda Márta
főszerkesztő
A rák ellen… Alapítvány igazgatója

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts